• Načítám...
>

Noční provoz krčské lékárny je ztrátový

  • 6. listopadu 2019,
  • 23:22,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Noční provoz lékárny v Thomayerově nemocnici pravděpodobně za pár měsíců skončí. Podle vedení nemocnice je provoz ztrátový a bez finanční pomoci to sama neutáhne. Z těchto důvodů požádala o finanční pomoc hlavní město i Středočeský kraj .

Reklama

Thomayerova nemocnice má jednu z největších spádových oblastí ze všech pražských nemocnic. Její služby využívají jak pacienti z Prahy 4, tak z velké části i ze Středočeského kraje. Z tohoto důvodu zde funguje lékárna 24 hodin denně, která je však jediná v této oblasti. Přestože je poměrně vytížená, je podle vedení nemocnice její noční provoz ztrátový a z dlouhodobého hlediska neudržitelný.

"Ta ztráta za loňský rok je téměř 2 miliony korun. Bavíme se o ztrátě za ten nepřetržitý provoz. My bychom byli velice rádi, kdyby magistrát, zástupci Středočeského kraje, se na tom s námi nějakým způsobem spolupodíleli," řekl Petr Sulek, tiskový mluvčí Thomayerovy nemocnice.

Hlavní město už v minulosti odmítlo na noční provoz lékárny přispívat. A ani do budoucna tento krok neplánuje. Pražský magistrát totiž počítá s vybudováním centrální lékárny s nepřetržitým provozem v Nemocnici Na Františku. Ta by měla stačit pro celou metropoli.

"Z našeho pohledu je skutečně potřeba mít v centru Prahy jednu zabezpečenou lékárenskou pohotovost, která zajistí i ty nárazové situace, kdy uprostřed noci je potřeba něco dojet koupit. Pro ty ostatní situace tady zkrátka je síť těch lékáren poměrně dobrá," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Podobný názor zastává i Středočeský kraj. Podle něj došlo k opatřením, která zajišťují, že v případě nutnosti mohou pacienti dostávat léčiva přímo v ordinacích středočeských pohotovostí. Pokud vedení krčské nemocnice nenajde jiné řešení současné situace, nezbude jí, než zkrátit provozní dobu nebo úplně zrušit noční směnu. Zda k tomuto kroku přistoupí bude jasné na jaře příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu