• Načítám...
>

Tramvajím chybí obratiště a odstavné koleje

  • 7. listopadu 2019,
  • 21:23,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Pražští radní pověřili Dopravní podnik hlavního města, aby prověřil možnosti vybudování nových tramvajových obratišť a odstavných kolejí v centru města. V současné době funguje v centru pouze obratiště na Těšnově, nové by mohlo být třeba v okolí náměstí Republiky.

Reklama

Tramvajová smyčka na Těšnově je jediná v širším centru hlavního města. Pražský Dopravní podnik ji také často využívá. 

"Vznikla jen pro obracení od Karlína v roce 1985, kterou jsme před pár lety dostavěli tak, že se tam jde obracet i od Bílé Labutě. A to se velmi často používá, velmi se to osvědčilo. A proto bychom rádi získali nějakou další buď obratovou kolej, nebo alespoň odstavnou kolej v centru," řekl Jan Šurovský, technický ředitel DP hl. m. Prahy.

Pražští radní teď pověřili DP, aby prověřil možnosti nových tramvajových obratišť a odstavných kolejí.

"V minulosti ty smyčky, které se vyskytovaly hlavně na území centra města, byly zlikvidovány. A nyní, v případě nějakých mimořádných událostí, nehod, máme ihned dopravní kolaps v centru z hlediska tramvajové dopravy, protože máme to centrum skutečně velice vytížené," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Už teď vedení DP uvažuje, kde by se nové koleje k obracení nebo odstavení tramvají daly vybudovat.

"My jsme napřed hodně uvažovali o těch kolejích u Muzea, které vznikly. Ale tím, že bylo rozhodnuto na úrovni města, že se stanou součástí tramvajové trati na Václavské náměstí, tak už to ztrácí ten efekt toho obratiště nebo odstavené koleje. A v rámci našich úvah se hodně zabýváme lokalitou náměstí Republiky," řekl Jan Šurovský.

Na zpracování studie má DP čas do konce příštího roku. Pak by se mělo definitivně rozhodnout.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu