• Načítám...
>

Jaký byl první rok vlády pražské koalice?

  • 15. listopadu 2019,
  • 11:58,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu je už rok ve vedení hlavního města. Podle primátora Zdeňka Hřiba se za tuto dobu podařilo rozhýbat dopravní stavby či zrušit nevýhodné smlouvy v oblasti IT. Opoziční politici ale vidí působení stávající pražské vlády mnohem kritičtěji.

Reklama

Známka, kterou by pražský primátor Zdeněk Hřib udělil stávající koalici za dosavadní působení, je "jedna mínus". A bilancování je na místě. Od podpisu koaliční smlouvy totiž letos v listopadu uplynul přesně jeden rok.

"V tom prvním roce jsme se soustředili na základní programové priority, tedy investice do dopravní infrastruktury, dále řešení krize dostupnosti bydlení a digitalizaci Prahy. Také k tomu samozřejmě plníme náš slib jednoho milionu stromů pro Prahu. Kromě toho se pochopitelně věnujeme i tématu okruhů. Představili jsme aktualizaci vnitřního okruhu, jak by měl vypadat aby to nebyla dálnice uprostřed města ale skutečně městská komunikace, která bude ty MČ spojovat," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Dále pražský primátor zmiňuje také výstavbu P+R parkovišť, nový program na opravu městských bytů či zrušení nevýhodných smluv v oblasti IT. Naopak přidat by podle něj pražská koalice měla v komunikaci s občany. A o zhodnocení jednoho roku fungování jsme poprosili také některé radní.

"Já to hodnotím tak, že se nám daří zmenšovat ten špatný stav dopravní infrastruktury, dávat ji do stavu takového, že si tady budeme jisti našimi mosty, budeme si jisti, že lávky nebudou padat. A zároveň ty zásadní infrastrukturní projekty byly odpíchnuty," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Já mám v gesci nejen sociální, ale i zdravotní věci. V té sociální sféře mám radost z toho, že se nám podařilo najít nový mechanismus pro plánování rozvoje sítě sociálních služeb v hlavním městě Praze. Z těch zdravotních témat bych řekla, že mi dělá radost např. to, že aktuálně dokončujeme koncepci rozvoje paliativní péče," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Do hodnocení se pustila také opoziční ODS, která vystavila Hřibově koalici vysvědčení. Nejhůře z něj vyšly předměty sociální oblasti a digitalizace.

"Obecně vidíme, co se za ten rok děje v Praze. Neděje se nic. Opět se zvyšují běžné výdaje, neinvestuje se, nic se nedělá pro budoucnost Prahy. Když se podíváme na to, jaká je krize v bydlení, s územním plánem, v dopravě," řekla Alexandra Udženija, předsedkyně zastupitelského klubu

A ke kritice se přidalo i opoziční hnutí ANO.

"Za mě je to po roce zklamání. A důvodem je také to, co se mimochodem plně ukazuje v dopravě. Že je složena z ideologicky různorodých subjektů, které se nejsou schopné shodnout na tom, kam má ta doprava a rozvoj Prahy směřovat," řekl Patrik Nacher, zastupitel hl. m. Prahy.

"Koalice funguje. Samozřejmě je to obtížné, protože jsou v ní 3 stejně silné subjekty. Navíc TOP 09 tvoří pravici v této koalici a občas dochází k určitým, nechci říci sporům, ale rozdílným věcným názorům na určitá věcná řešení. Samozřejmě o tom vedeme debatu, i debatu veřejnou, což je logické, toto je veřejná politika, a občas to někdo může vnímat jako určité hádání se nebo spory. Ale to, že na určité věci máme rozdílné názory, je myslím normální v demokracii, ve svobodné společnosti," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu.

V Praze vládne koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu, která má v pětašedesáti členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů. Názorově rozdělena byla v uplynulém roce např. v otázkách monitoringu prázdných bytů pomocí elektroměrů, případně v revitalizaci stanice metra C - Nádraží Holešovice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu