• Načítám...
>

Lampáři znovu vyrazí do pražských ulic

  • 28. listopadu 2019,
  • 20:14,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Už od prvního prosincového dne můžete v ulicích Prahy potkat lampáře Pražské plynárenské. Ti budou až do 23. prosince rozsvěcet lampy na Karlově mostě. Na 12. a 17. prosince je pak připravená populární akce Od kandelábru ke kandelábru, kde se dozvíte vše o historii plynových lamp a můžete si práci lampáře i vyzkoušet.

Reklama

Stejně jako v předchozích letech mohou Pražané a návštěvníci hlavního města potkat v adventním čase lampáře Pražské plynárenské v dobovém obleku. 12. a 17. prosince v 18:00 můžete s lampářem vyrazit na vycházku, která nese název Od kandelábru ke kandelábru.

"Sraz je vždy u historického osmiramenného kandelábru v Loretánské ulici. Je to před kasárnami Hradní stráže. Tyto vycházky pořádáme společně s Galerií hl. m. Prahy, takže my seznámíme účastníky s historií plynového osvětlení a současností. A zástupce Galerie hl. m. Prahy bude vyprávět o historii těch kandelábrů," řekl Jan Žákovec, lampář Pražské plynárenské.

Malí i velcí účastníci si během vycházky budou moci vyzkoušet práci lampáře.

"Spočívala v tom, že pomocí dlouhé lampářské tyče zatáhl za vahadlo a tím se otevřel přívod plynu a lampa se rozsvítila. Zájemci si budou moci vyzkoušet tu práci, jak se v historii rozsvěcely plynové lampy," řekl Jan Žákovec.

S lampáři se ale budeme moci setkat i během celého adventu od 1. do 23. prosince. 

"Po 16:00 po setmění lampář Pražské plynárenské v historickém dobovém kroji bude rozsvěcet 37 plynových lamp na Karlově mostě," řekl Jan Žákovec.

Lampář půjde od Křižovnického náměstí k Malostranské mostecké věži a pak po druhé straně mostu zpět. Plynové lampy mají v Praze bohatou historii.

"Plynové lampy mají historii už v 19. století, nicméně Praha se k této tradici v tom historickém centru vrátila zhruba před 15 lety," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

A od té doby díky pražskému magistrátu plynových lamp v centru hlavního města stále přibývá. V současnosti jich je 671.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu