• Načítám...
>

Projekt Dětský čin roku zná své vítěze

  • 5. prosince 2019,
  • 23:56,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

V Brožíkově sále Staroměstské radnice byli slavnostně oceněni vítězové projektu Dětský čin roku. Ten se letos uskutečnil už popatnácté. A opět představil skutky plné odvahy, soucitu a všímavosti vůči okolí.

Reklama

Projekt Dětský čin roku již popatnácté ocenil děti, které dokážou konat hrdinské skutky. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil v Brožíkově sále Staroměstské radnice a medaile se předávaly v několika kategoriích. Ocenění za záchranu lidského života obdržel teprve dvanáctiletý Robert Lebeda, který na koupališti poskytl první pomoc kamarádovi Pavlovi, který se topil.

"Já jsem se toto učil na hasičích, na které chodím do SDH v Cholupicích. Tam děláme požární sport a učíme se tam první pomoc a podobně. Radost mám, ale necítím se jako hrdina. Přijde mi to jako samozřejmost, protože pomáhat ostatním by měl každý," řekl Robert Lebeda, oceněný.

"Jsem rád, že mě zachránil, že se takto zachoval. Jsem za to hodně rád a velice mu děkuji," řekl Pavel Choulík, zachráněný chlapec.

Další kategorií pak byla např. pomoc na netu. V té zvítězil jedenáctiletý Jan Vlček.

"Byli jsme ve škole na den otevřených dveří a kamarádka mi řekla, že ji něco trápí, že jí píše na Instagramu nějaký pedofil. Tak jsem jí řekl, že jsme se o tom učili a zavedl jsem ji za učitelkou. Ta zavolala ihned rodičům a poradila jim, aby šli na policii," řekl Jan Vlček, oceněný.

Za podporu projektu adopce afrických dětí byla oceněna třináctiletá Laura Lahodová, za úklid parku v místě svého bydliště jedenáctiletá Kateřina Krajčíková a za darování svých věcí a hraček chudším dětem třináctiletá Edita Rušidi. Akci podpořilo i letos hlavní město.

"Ta podpora od Prahy je pochopitelně jak v nabídce prostor, tak jsme i partnery finančními a administrativními. A je to úžasné. Když vidíte tu akci, co se vlastně v ČR děje, jak děti pomáhají úplně nezištně, tak je to krásný kontrast k tomu, co se někdy děje v tom dospělém světě," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

Vítěze soutěže vybírají děti každoročně na internetu. A to z návrhů, které byly zaslány pořadatelům. Letos se jich sešlo 580.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu