• Načítám...
>

Divadlo v Praze 8 uvedlo hru o Karlu Hašlerovi

  • 14. ledna 2020,
  • 20:25,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Ta naše písnička česká. To je název představení, které si lidé mohli vychutnat v pražském Divadle Karla Hackera. Inscenace byla uvedena na počest významného českého písničkáře a umělce Karla Hašlera.

Reklama

Ta naše písnička česká. To je název představení, které si lidé mohli vychutnat v pražském Divadle Karla Hackera. Inscenace byla uvedena na počest významného českého písničkáře a umělce Karla Hašlera, jehož ztvárnil herec Jan Kačer.

"Já osobně toto představení inicioval z toho důvodu, že si chceme připomenout loňské 140. výročí narození Karla Hašlera," řekl Michal Švarc, radní MČ Praha 8.

"Toto představení je koncipované jako čtená zkouška v divadle, protože jsme čtené divadlo. To znamená, že se ta hra čte a herci si to nemusí pamatovat. O to více se mohou věnovat tomu textu, smyslu toho textu. O to nám jde, o to téma. Přiblížit ho divákovi, protože Hašler byl geniální člověk," řekl Vlastimil Venclík, režisér inscenace. 

Téma hry vychází z poslední tragické epizody Hašlerova života. Tedy z doby okupace, kdy se mu staly osudnými jeho vlastenecké písně.

"Zavolali ho na gestapo a několikrát ho varovali, aby si dal pokoj, aby nezpíval proti okupační moci. A on jaksi v tom svém kabaretu a ve svých vystoupeních si pozor nedával. Byl to velmi odvážný jedinec. A díky tomu to s ním samozřejmě špatně dopadlo, protože skončil v koncentračním táboře, kde zemřel," řekl Vlastimil Venclík.

Karel Hašler byl gestapem zatčen na udání. A právě i tento moment má podle tvůrců představení a herců přesah do současnosti.

"Pořád si lidé závidí, pořád jsou schopni se udávat, i když třeba ne vyloženě z politických důvodů. Ale prostě to funguje pořád v tomto státě. A myslím, že v této hře je také pěkné, že zpíváme písně a zpíváme je v té verzi, která byla za totality zakázána," řekla Miriam Chytilová, herečka.

Diváci mohli na pódiu vidět kromě Jana Kačera a Vlastimila Venclíka např. také Marii Drahokoupilovou nebo Vladimíra Kudlu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu