• Načítám...
>

Praha otevřela další polytechnické hnízdo

  • 20. ledna 2020,
  • 17:15,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Žáci základních škol mají pro výuku polytechnických předmětů k dispozici další centrum. To bylo vybudováno v prostorách Střední průmyslové školy strojnické v Praze 1. Do konce školního roku by v metropoli mělo vyrůst dalších 5 podobných pracovišť.

Reklama

V budově SPŠ strojnické v Betlémské ulici vzniklo další polytechnické hnízdo. To má sloužit zejména pro výuku technických předmětů žáků ZŠ.

"Polytechnické hnízdo je prostor, který se buduje v objektech v Praze. Jsou to prostory, kde by si měly děti ze ZŠ zkoušet polytechnickou výchovu, tedy práci rukama, a seznamovat se s řemeslem," řekl Roman Pommer, předseda představenstva Hospodářské komory MHMP.

Učebny jsou přizpůsobeny jak výuce mechaniky, tak i robotiky. Ta se vyučuje pomocí robotických stavebnic. 

"Ty věci, které tu máme pro děti připravené, jsou rozdělené do 3 bloků. Máme tu 2 stavebnice, z nichž jedna je VEX, což je podobné Legu a je to pro děti, které začínají, případně pro děti 6. a 7. tříd. Potom tu máme stavebnici Mechatronic Education, což můžeme přirovnat třeba k Merkuru, což už je taková náročnější stavebnice pro děti třeba 9. tříd," řekl Martin Mulenko, vyučující.

K dispozici tu jsou také 3D tiskárny. V Praze má být do konce školního roku slavnostně otevřeno ještě 5 dalších polytechnických center. Na projektu se kromě Hospodářské komory hl. m. Prahy podílí i pražský magistrát.

"Mám opravdu velikou radost, že se vedení této školy zapojilo do tohoto projektu, protože si myslím, že ta polytechnická hnízda a vůbec ta řemeslná výuka nechybí možná konkrétně na této škole, tady je to další velký benefit, ale důležitou věcí je, že tato škola bude obhospodařovávat i další ZŠ a děti z dalších ZŠ sem budou chodit do dílen a budou se učit, co to znamená řemeslo," řekla Mariana Čapková, předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP. 

Projekt je financovaný za podpory operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání a nezatěžuje tak rozpočty zapojených škol.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu