• Načítám...
>

Herny v Praze plošně zakáže nová vyhláška

  • 27. ledna 2020,
  • 19:01,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha chce plošně omezit hazard na území metropole. Proto připravuje novou vyhlášku, která by zakazovala provoz výherních automatů. Město ale povolí městským částem, aby na jejich území mohly fungovat kasína. Vyhláška by mohla vejít v platnost už na začátku léta tohoto roku.

Reklama

Pár drobných už si v nonstop herně do automatu zřejmě nehodíte. Praha totiž pokračuje v omezování hazardu na svém území a připravuje vyhlášku, která jejich provoz v Praze zakáže.

"Tyto hry jsou nejvíce návykové, jsou s nimi spojené jak sociální dopady, tak i bezpečnostní rizika. Chtěli bychom přijmout novou vyhlášku, která by představovala plošný zákaz technických her v Praze," řekla Hana Marvanová radní hl. m. Prahy.

Některé MČ už zákaz hazardu na svém území schválily. Např. v Praze 12, kde už zákaz platí, už ale pocítili důsledky.

"Ty zakázané herny a zakázaná kasína se nějakým způsobem stáhla do podzemí tak, jak s tím máme zkušenosti v Praze 12, že to mělo potom vliv na ty černé herny. A stejně tam vznikla tato činnost. Samozřejmě to přináší prostředky městu, o které město přijde v tomto případě, bývalo to i něco přes miliardu. V současné době je to asi 800 milionů korun. A z těch 800 milionů je v podstatě poloviční částka, která potom přijde do těch MČ, takže i z toho ekonomického hlediska to chce doopravdy nějakým způsobem promyslet," řekl Milan Maruštík, bývalý starosta MČ Praha 12.

Vedení Prahy ale nechce nutit MČ nulovou toleranci hazardu. Vyhláška bude počítat s tím, že budou radnice moci rozhodovat např. o tom, jestli na jejich území zůstanou zachována kasína.

"Ty MČ, které by chtěly zachovat kasína, je budou moci zachovat s tou živou hrou, která je více pod kontrolou, je méně návyková a jsou s ní spojeny menší dopady jak sociální, tak bezpečnostní," řekla Hana Marvanová. 

Novou vyhlášku budou muset schválit zastupitelé nejspíš na svém dubnovém zasedání. Pokud ji schválí, mohla by začít platit už koncem letošního jara nebo na začátku letní sezóny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu