• Načítám...
>

Vědecké kapacity založily institut Equilibrium

  • 5. února 2020,
  • 14:10,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Sedm profesorů, významných představitelů české a slovenské vědy,, se rozhodlo spojit síly a založit institut Equilibrium. Cílem institutu je zkoumání společnosti a pravidel a nalézání dynamické rovnováhy ve všech probíhajících procesech.

Reklama

Pomoci lidem připravit se na zásadní změny společnosti, které mohou nastat. To je cíl nové instituce Equilibrium. Zakládá ji 7 významných profesorů.

"Nás sedm se setkávalo na různých konferencích, kde jsme měli vždy nějaký referát, který vyvolal diskuzi. Ale ukázalo se, že by bylo dobré propojit síly, protože mnoho věcí, někdo to nazývá nestabilitou, jiní to nazývají emergentním stavem, jiný z nás říká, že je to sekvence následností, ta terminologie je různá, ale v podstatě se stále bavíme o stejných principech a jde nám o to, abychom našli takové obecné principy a trendy, které bychom mohli poskytnout společnosti k vysvětlení toho, co se děje," řekl Vladimír Mařík, kybernetik.

"Jaká má být vize té skutečnosti? Skutečně stojíme na prahu zásadní revoluce, která směřuje ke společnosti 5.0," řekl Peter Staněk, analytik.

Institut by chtěl vytvořit platformu pro setkávání a pro začátek si vybral 3 velká témata.

"Především vědu a vzdělávání, protože to je naprosto klíčový bod a bez vyřešení toho problému, bez nalezení vhodných způsobů vzdělávání naší společnosti, se nepohneme dopředu. Budeme akcentovat zejména kreativitu a výuku ke kreativitě a podnikatelství," řekl Vladimír Mařík.

"V té celosvětové soutěži zvítězí ten region, který dokáže nejlépe vzdělat a vychovat svoji mladou generaci. Tam je podle mého názoru základ. A naše školská soustava tomu neodpovídá," řekl Zdeněk Souček, odborník na strategické řízení.

Druhou oblastí by měly být důsledky technologické revoluce a třetí ekonomika včetně budoucnosti energetiky či vodních zdrojů. Během tiskové konference přišla řada i na aktuální téma - koronavirus.

"To není nikterak nebezpečné onemocnění, protože 1500 na 100 tisíc obyvatel je definice epidemie podle epidemiologů. Toto je 1500 onemocnění na 10 milionů? Smrtnost normální chřipky, nemluvě o té španělské po válce, je asi 7 % nebo 8 %. Smrtnost toho koronaviru je asi 2 %. A to jsou vesměs staří a nemocní lidé, kteří by zemřeli tak jako tak, takže ta mediální panika je prostě neadekvátní," řekl Vladimír Beneš, neurochirurg.

První konference, kdy se může odborná veřejnost seznámit blíže s institutem, je na programu 15. dubna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu