• Načítám...
>

Praha 21 spouští participativní rozpočet

  • 12. února 2020,
  • 19:05,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Praha 21 má svůj participativní rozpočet. Svoje návrhy na investiční akce například z oblasti sportu, životního prostředí nebo společenského života mohou občané zasílat během března a září. Městská část na participativní rozpočet uvolnila 400 tisíc korun.

Reklama

Další MČ má tzv. participativní rozpočet. O směřování části peněz z rozpočtu budou nově rozhodovat v Újezdu nad Lesy.

"My spouštíme teprve pilotní projekt. Chceme dát lidem možnost zapojit se do rozhodování o zlepšování prostředí v naší MČ. A pro letošní rok jsme vyčlenili 400 tisíc korun a uvidíme podle toho, jaký to bude mít zájem občanů, kolik vyčleníme pro příští rok," řekla Kristýna Kopecká, místostarostka MČ Praha 21.

Své návrhy si mohou obyvatelé této MČ prozatím promyslet a posílat je pak v průběhu března a dubna.

"Mezi návrhy mohou být menší projekty, počínaje částkou 5 tisíc korun, až po velké projekty, tedy do částky 400 tisíc korun, což je právě ten strop," řekla Helena Šmídová, koordinátorka Místní Agendy 21.

"Když někdo přijde s projektem, který bude za 400 tisíc a občané se rozhodnou, že ho chtějí, tak to může být i takto velký projekt. Nebo to pak mohou být menší projekty, jako nové lavičky nebo třeba cyklopumpička u cyklostezky, mohou to být stromořadí v MČ a podobně," řekla Kristýna Kopecká.

Návrhy budou moci posílat občané Prahy 21, ale i ti, co tu dlouhodobě bydlí nebo třeba děti. O vítězích se pak bude rozhodovat v anketě. Ta bude probíhat online na webových stránkách. Ale s hlasovacím lístkem můžete přijít i na podatelnu úřadu MČ.

"Projekty budou odhlasovány širokou veřejností na konci září, takže na přelomu září a října uvidíme ty projekty, které prošly výběrem, které vyhrály," řekla Helena Šmídová.

Realizace vítězných projektů pak bude probíhat na konci tohoto kalendářního roku nebo na začátku roku příštího.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu