• Načítám...
>

Praha chce sanitku pro nakažlivé pacienty

  • 14. února 2020,
  • 23:07,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražská zdravotnická záchranná služba chce koupit novou sanitku, která by byla určena pro převoz pacientů s vysoce nakažlivou infekcí. O její pořízení požádali pražští záchranáři v souvislosti s aktuálním děním kolem čínského koronaviru. Specializovaný vůz s infekční jednotkou by za běžných okolností fungoval jako normální sanitka.

Reklama

V budoucnu by v případě virové epidemie mohl v Praze zasahovat speciální záchranný vůz, který by sloužil pro převoz pacientů s vysoce nakažlivou infekcí. O jeho pořízení požádali záchranáři v souvislosti s aktuálním děním kolem čínského koronaviru. Specializovaný vůz s infekční jednotkou by za běžných okolností fungoval jako normální sanitka.

"Má to být záchranka, která má být vybavena speciálním ventilačním zařízením, které samozřejmě ochrání i tu posádku, ty záchranáře, ty lékaře, kteří budou v té záchrance. A tak, aby přímo na místě, když záchranka někoho nabere a převáží do té nemocnice, byl již ten pacient pod nějakou kontrolou a také ta posádka," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Doteď pro město specializovaný vůz zajišťovala soukromá firma. Na pořízení nového vozu bude náměstek primátora Hlubuček spolupracovat s radní pro oblast zdravotnictví Milenou Johnovou.

"V dnešní době, kdy vlastně lidstvo cestuje křížem krážem a musíme se vypořádávat s dopady tohoto životního stylu, kdy z jednoho kontinentu je člověk přenesen na druhý kontinent letadlem během pár hodin, kde hrozí taková věc. Na to prostě musíme být připraveni," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Sanitní vůz by měl stát zhruba 5,5 milionu korun a Praha by chtěla finanční prostředky na jeho pořízení najít co nejdříve. Podle strategie rozvoje se má také za loňský a letošní rok vyměnit celkem 15 sanitních vozů. Během příštího roku pak dalších 10. Na konci roku 2021 má v Praze jezdit na 80 sanitek, které budou staré maximálně 6 let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu