• Načítám...
>

Krev je nenahraditelná tekutina

  • 17. února 2020,
  • 20:57,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Krev je tou nejdůležitější tekutinou. A transfuzní oddělení jednotlivých nemocnic stále shánějí nové dárce, kterých není nikdy dost. K darování krve je potřeba splnit několik podmínek, jako je dobrý zdravotní stav nebo věk od 18 do 65 let.

Reklama

Nenahraditelná tekutina, kterou neumíme vyrobit. To je krev. A i proto jedinou možností je krev darovat. Ať už v transfuzní stanici nebo na jiném odběrovém místě.

"Naše transfuzní stanice ve FN Královské Vinohrady je na tom relativně dobře. Co se týče počtu dárců, běžně tady denně přivítáme kolem 70 návštěvníků, kteří jsou ochotni vlastní krev dát," řekl Petr Arenberger, ředitel FN Královské Vinohrady.

Darovat krev může každý člověk od 18 do 65 let s tělesnou hmotností větší než 50 kilogramů. Ženy mohou darovat třikrát ročně a muži až čtyřikrát. Všichni dárci mají výhodu i v pravidelných zdravotních kontrolách.

"Kdyby se náhodou něco objevilo i s jejich zdravotním stavem, tak jsme tu právě my, kteří ve většině případů jsme schopni odhalit některé odchylky, které by pak mohly vést k nějakým závažným stavům, pokud by se nechaly delší dobu. Takže to je další výhoda toho dárcovství krve," řekl Petr Arenberger.

Na transfuzním oddělení vinohradské nemocnice můžete krev darovat každý všední den dopoledne. A přijít můžete bez objednání. Důležité je před odběrem nejíst tučná jídla a hodně pít.

"Krev se také v některých těch krevních derivátech nedá dlouhodobě skladovat. To znamená, že je potřeba ji obnovovat. My samozřejmě většinu toho, co se odebere, nevyhazujeme, ale pokud ji nevyužijeme přímo pro konkrétního pacienta, tak ji vždy můžeme zase zpracovat pro některé důležité výrobky, které také nelze nahradit nějakým jiným způsobem," řekl Petr Arenberger.

Kromě samotné krve můžete darovat i krevní destičky, plazmu nebo červené krvinky. Jedním z rekordmanů je městský strážník Petr Růžička. Ten krevní destičky daroval už více než třistakrát.

"Víceméně mě přesvědčil bývalý kolega. První odběr byl na vojně v Bratislavě. Je to věc prospěšná a důležitá, protože té krve je málo. Mám za sebou 320 odběrů, snáším to dobře, i když se velmi bojím jehel," řekl Petr Růžička, strážník a dárce.

Kromě hřejivého pocitu a pravidelného lékařského dohledu díky darování i ušetříte. Za každé darování si totiž živnostníci mohou odečíst 3 tisíce korun ze základu daně. Zaměstnanci zase mají v den darování nárok na pracovní volno.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu