• Načítám...
>

Začala stavba repliky Mariánského sloupu

  • 17. února 2020,
  • 22:10,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Dělníci v čele se sochařem Petrem Váňou zahájili přípravné práce na stavbu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. V nejbližších dnech dojde k odstranění dlažby a zeminy. Podle odhadů by měla být stavba dokončena na přelomu srpna a září tohoto roku.

Reklama

Na Staroměstském náměstí začaly přípravné práce na výstavbu repliky Mariánského sloupu. Dělníci ve spolupráci s kameníky začali odstraňovat dlažbu. Následně na to v nejbližších dnech odkryjí zeminu na úroveň původních základů sloupu.

"Základy budou vybudované do Velikonoc. Pak se ta ohrada znovu zmenší, proběhnou tady velikonoční trhy, bude zrát základová deska," řekl Petr Váňa, sochař, autor repliky Mariánského sloupu.

"Dne 24. dubna letošního roku by mělo dojít k tomu významnému a viditelnému posunutí stavby. To je navážení prvních kvádrů z pískovce a pokládání na tu základovou desku," řekl Jan Wolf, předseda Výboru pro kulturu ZHMP.

Na začátku léta by měly být přivezeny jednotlivé kusy kamene a postupně před zraky zvídavých Pražanů a turistů budou sestaveny.

"Nejdříve schodiště, pak ten střed, balustráda a někdy v létě přivezeme sloup, sejmeme sochu Panny Marie a velkým jeřábem to sestavíme dohromady," řekl Petr Váňa.

Právě v této fázi bude prostor na Staroměstském náměstí nejvíce omezen. Přesto bude z větší části přístupný kolemjdoucím.

"Vyjma té závěrečné části, kdy se bude dávat ten sloup, ten nejviditelnější, který tam bude, protože ten váží asi 16 tun. Na to musí přijet velký jeřáb, který se na to vymezené místo nevejde. Takže ten zřejmě bude mimo ohradu a předpokládáme, že během jednoho dne, kdy se bude muset udělat nějaký výjimečný zábor, by sloup měl být instalován," řekl Jan Wolf.

Pokud půjde vše podle plánu, replika Mariánského sloupu bude postavena nejpozději v půlce září tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu