• Načítám...
>

Praha hledá prostory pro Muzeum paměti 20. století

  • 18. února 2020,
  • 13:35,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha hledá vhodné prostory, do kterých umístí Muzeum paměti 20. století. Rozhodli o tom pražští zastupitelé, kteří schválili vznik speciální skupiny, která se bude vhodným řešením zabývat. Jednou z možností je podle zastupitelů například bývalý Stalinův památník na Letné.

Reklama

Praha hledá prostory, kam umístí Muzeum paměti dvacátého století. Bude se tím zabývat speciální skupina, jejíž vznik posvětili pražští zastupitelé. Muzeum by mělo být srovnatelné s podobnými muzei ve světě. 

"Já bych ráda, abychom vytvořili podmínky pro činnost tak, aby byl prostor pro akce pro veřejnost i pro expozice. V tuto chvíli bychom měli využít budovy v majetku města a minimalizovat nutné investice. Zároveň chceme usilovat o získání prostředků od státu,  Evropské unie, aby bylo možno vybudovat reprezentativní budovu po vzoru světových muzeí, jako je Muzeum druhé světové války v Gdaňsku," říká pražská radní Hana Marvanová (STAN).

Z dlouhodobého hlediska se bude Praha snažit využít některé Brownfieldy, nebo budovy spojené s totalitní minulostí, které vlastní stát, například Pečkův palác, nebo věznici na Pankráci. V úvahu podle některých zastupitelů přichází také bývalý památník Stalina na pražské Letné.  

"Podle mě žádný jiný objekt s takovouto symbolikou ve vlastnictví hlavního města Prahy není v tuto chvíli. A potom už můžeme hledat v  jiných objektech, které město má. Uvidíme, jestli vůbec bude možnost, aby se do něj mohlo muzeum se svou expozicí trvale nikoli dočasně nastěhovat," říká pražský zastupitel Zdeněk Zajíček (ODS).

Vedení Prahy chce činnosti muzea spolupracovat se všemi organizacemi, které se už vzpomínkám na nedávnou totalitní minulost soukromě věnují, jako například Post Bellum, Konfederace politických vězňů, Publicum Commodum a další. 

"Jsme připraveni spolupracovat. Doufejmě, že se speciální skupině podaří najít pro muzeum, které je velmi ambiciozním projektem, vhodné prostory," říká Jan Polouček, provozní ředitel společnosti Post Bellum.

Nově vzniklá odborná pracovní skupina bude posuzovat seznam vhodných objektů, které by mohly poskytnout prostory pro expozice. Dočasné řešení prostor pro nové muzeum by mělo být známo zhruba za dva měsíce. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu