• Načítám...
>

V divadle Gong uvedli dětskou operu Brundibár

  • 19. února 2020,
  • 12:09,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V divadle Gong uvedli dětskou operu Hanse Krásy Brundibár. Opera, kterou poprvé provedly děti ze židovského sirotčince v Praze na přelomu let 1942 a 1943, pojednává o dvou dětech, které se snaží nemocné matce sehnat mléko. Dílo bylo také zneužito nacistickou propagandou. Dnešnímu publiku operu představili herci z divadla Aha!

Reklama

Dětskou operu Brundibár, která byla provedena například v Magdeburských kasárnách v Terezíně, shlédli dětští diváci v divadle Gong. Soubor divadla Aha, který operu nastudoval, ji podle svých slov pro dnešní publikum lehce upravil a to krátkým úvodním monologem, aby zejména starší děti pochopily okolnosti vzniku díla. 

"Je to krásný příběh o dětské statečnosti o sourozenecké lásce a lásce k mamince, o boji dobra proti zlu. Navíc, to vše je doprovázeno krásnými melodiemi z pera Hanse Krásy. Pro ty starší to má pak ten přesah díky okolnostem vzniku díla, tedy kdy ta opery vznikla, kde byla hrána," říká Jakub Stich, provozní ředitel divadla Aha!

Jednoduchý příběh z pera Adolfa Hoffmeistera, který doprovází hudba Hanse Krásy, pojednává o dvou sourozencích, kteří se snaží pro nemocnou matku obstarat mléko. V cestě jím stojí flašinetář Brundibár a v boji proti němu dětem pomohou i zvířata. 

"když chtějí vydělat zpěvem na ulici, tak narazí na flašinetáře, který opanuje celý prostor tím, že lidé házejí peníze jen jemu a on všechny kolem vyhazuje a nedá možnost si vydělat. Je tam ale i ten dětský rozměr, protože se s dětmi spojí zvířátka a jen díky tomu, že se spojí, tak dokážou vyhrát nad tyranem, flašinetářem Brundibárem," říká člen hereckého souboru Vráťa Hadraba.

Kromě Terezína, kam se Hans Krása dostal během druhé světové války, operu provedli také v židovském sirotčinci v Pražské Belgické ulici. Už během příprav opery začaly transporty právě do terezínského ghetta, takže byli někteří aktéři odvezeni během zkoušek a museli být nahrazeni. Právě děti, které doputovaly do Terezína, tam pak operu provedly pro velký úspěch provedli více než padesátkrát. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu