• Načítám...
>

Vodohospodářský ústav zve Pražany na exkurzi

  • 19. února 2020,
  • 0:48,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Kalibrace zařízení, které měří průtok v řekách, testování domovních čistíren odpadních vod, vyhledávání vhodných míst ke koupání či zkoumání chování vody v případě povodní. Tomuto širokému záběru se věnuje Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. M. na Podbabě. Nahlédnout do těchto prostor a blíže se seznámit s unikátní technikou mohou i Pražané prostřednictvím exkurze.

Reklama

Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka sídlící v Podbabě byl zřízen už v roce 1919. V současné době se zaměřuje například na užívání a změny vodních ekosystémů, environmentální rizika či hospodaření s odpady. Mezi nejzajímavější zařízení zde patří fyzikální model Trojské kotliny. Ten slouží k předvídaní výšky povodní v Praze.

"Hlavní město potom může určit, jaká bude výška záplavy v určitém bodu města a podle toho dimenzovat ta protipovodňová opatření," řekl Tomáš Hrdinka, tiskový mluvčí VÚV T.G.M.

Tento ústav se může také pochlubit kalibrační stanicí, která je unikátní jak u nás, tak i v zahraničí. Umožňuje totiž přesné nastavení zařízení, která měří průtok v řekách.

"Teď se nacházíme v tárovacím žlabu, kde se kalibrují vodoměrné vrtule a kalibrují se tu pro to, abychom mohli správně měřit průtok v řekách. Tento žlab je v rámci střední Evropy unikátní, jeho délka je 100 metrů, hloubka metr osmdesát. Unikátní je zejména v tom, že používá přírodní vodu z řeky Vltavy, která samozřejmě mění teplotu v průběhu roku a to má vliv na samotnou kalibraci," řekl Tomáš Hrdinka.

Při prohlídce ústavu jsme nahlédli i do laboratoře, kde se testuje kvalita vody a zároveň se vyhledávají nová místa na území metropole, která jsou vhodná ke koupání.

"To se týká projektu Rekreační potenciál vody v Praze, který děláme v rámci operačního programu Praha - pól růstu a cílem toho projektu je prozkoumat alternativní možnosti koupání v Praze mimo oficiální koupací místa, protože víte, že ty oficiální koupací místa v Praze, jakmile je teplo, praskají ve švech," řekla Eva Juranová, vedoucí odb. analýz, VÚV T. G. M.

Jen o kousek dál, pro změnu výzkumní pracovníci, testují účinnost domovních čistíren odpadních vod.

"A ověří se, jestli má čistírna příslušné parametry a jak bude fungovat. Taky se musí rozumně zatěžovat odpadními vodami, to znamená v zásadě pořád. Nemůžete ji na 14 dnů vypnout a pak ji zapnout, že začne hned fungovat a tak dále. Obecně to funguje velmi dobře," řekl Josef Fuksa - výzkumný pracovník VÚV T. G. M.

Prohlídky jednotlivých pracovišť pro skupiny zájemců pořádá ústav pravidelně a zdarma. Podmínkou je objednání v předstihu s tím, že minimální počet zájemců je 5 a maximální 20.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu