• Načítám...
>

Fullcontact karate je tvrdý sport s pravidly

  • 29. února 2020,
  • 17:23,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Do Prahy se sjeli karatisté z celé republiky i ze zahraničí. Konal se tady totiž první ročník soutěže Fullcontact Karate Prague Open. Narozdíl od bezkontaktního karate je plnokontaktní forma boje, kde jsou povoleny kopy a údery naplno. Své síly na soutěži změřily tři stovky soutěžících.

Reklama

Na tři sta soutěžících z celé republiky a také ze zahraničí se sjelo do pražské sportovní haly TJ Sokol Královské Vinohrady. Konal se tady totiž první ročník soutěže Fullcontact Karate Prague Open. Na rozdíl od u nás velmi rozšířeného a oblíbeného bezkontaktního je plnokontaktní karate o souboji na tělo a dovoluje tak, aby se mohly utkat bojovníci všech stylů. 

"V tom plnokontaktním karate pro dospělé je de facto jen jedno omezení. Bojovníci si nesmějí dávat údery rukama do obličeje. Mohou ale používat všechny druhy kopů do hlavy a celého těla. je to řízeno pravidly a ten závodník má šanci ten kop vykrýt, protože dráha té ruky je kratší než dráha kopu," vysvětluje prezident Czech Fullcontact Karate Organization Jiří Žofčín. 

Do soutěže se přihlásili spíše mladší bojovníci. Podle pořadatelů si Česká republika v tomto sportu udržuje dobrou střední úroveň. Tento bojový sport není tak oblíbený, údery a kopy se nemarkýrují, přijít k úrazu tak není zas tak složité.Zbytečná agresivita se ale netrpí. 

"Je to bojové umění. bojové umění má morální hodnoty, na těch je to založeno. My nepodporujeme agresivitu. Zápas začíná pozdravem, soupeři k sobě mají úctu a to je první, co se žáci v našich školách učí," říká Arsen Bultaev, viceprezident  Czech Fullcontact Karate Organization.

S českými plnokontaktními karatisty si to přijeli rozdat konkurenti z Polska, Německa, Slovenska, nebo také z Maďarksa a Ruska. Pořadatelé by chtěli turnaj co do počtu soutěžících během příštích let ještě zdvojnásobit. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu