• Načítám...
>

Praha zajistí hlídání dětí pracovníkům IZS a MHD

  • 19. března 2020,
  • 14:20,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha řeší hlídání dětí rodičům, kteří zajišťují fungování integrovaného záchranného systému, veřejné bezpečnosti a zdravotnických zařízení. Magistrát proto ve spolupráci s městskými částmi vytipoval vhodná zařízení, ve kterých bude provozovat skupinky pro děti od tří do deseti let. Zajištění hlídání samosprávám nařídila vláda.

Reklama

Praha musí splnit nařízení vlády a zajistit hlídání dětí pracovníků, kteří si v těchto dnech nemohou vzít volno a zůstat s dětmi doma. Jde hlavně o pracovníky Integrovaného záchranného systému, z oblasti veřejné bezpečnosti, zdravotnických zařízení ale také městské hromadné dopravy. Na možnostech řešení Praha spolupracuje s městskými částmi. 

"Připravujeme dvě různé varianty v závislosti na datech, které sebereme, hlavně ohledně IZS a reálné potřeby nasazení pracovníků. Buď tedy určíme školy a školky na území městských částí, které se o tyto děti budou starat nebo případně otevřeme centra předškolní péče v našich domech dětí a mládeže", říká radní hl. m. Prahy za oblast školství Vít Šimral (Piráti).  

V jakém objemu a kde se zařízení otevřou, ukáže až počet dětí v jednotlivých městských částech, o které bude potřeba se postarat. Například v jedné z největších Městských částí v Praze 11 mají vytipováno už šest vhodných zařízení, kdy by mohly dětské skupinky fungovat. 

"Většinou se jedná o budovy, které slouží jako školní zařízení s tím, že v nich bývá i detašované pracoviště mateřinky, takže se jedná o budovu, kde lze souběžně provozovat oba principy. Podle posledních informací se mají rodiče registrovat na speciálním formuláři magistrátu, takže ty informace budeme vědět v nejbližších dnech, ale vím, že omezení je na patnáct děti na jednu třídu," říká starosta Městské části Praha 11, Jiří Dohnal (Piráti).

Zařízení mají být podle vedení Prahy zprovozněna co nejdříve. Podle nařízení vlády by měla tato služba v krizové situaci fungovat doslova jako internát, tedy dvacet čtyři hodin denně. K takovému režimu by se přistoupilo pouze v případě, že by stát povolal všechny pracovníky IZS do služby. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu