• Načítám...
>

Na Mariánském náměstí je sběrné místo roušek

  • 27. března 2020,
  • 16:16,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Hlavní město Praha a Červený kříž otevřeli na Mariánském náměstí sběrné místo roušek. Ty se pak dezinfikují a poskytnou potřebným. Na tomto místě se mohou registrovat i dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat.

Reklama

Na Mariánském náměstí je sběrné místo bavlněných roušek a látek na jejich výrobu. Lidé je zde mohou nosit každý den mezi devátou a osmnáctou hodinou. 

"Máme tady několik sběrných míst. Jsou tady takové malé kontejnery, do kterých mohou vhazovat roušky, které pro Pražany vyrobí," uvedl radní hl. m. Prahy, Petr Hlubuček.

"Přinesl jsem šicí stroj, který jsme našli u mých rodičů a který nepoužívají. Donesl jsem i látky, protože těch roušek je stále nedostatek. A je dobré to předat Červenému kříži, aby ten šicí stroj předal někomu kdo umí šít," prozradil svůj záměr dobrovolný dárce, Dominik Turza.

Sesbírané roušky jsou nejprve vytříděny a následně se odesílají do nemocnic Na Františku a Na Karlově náměstí kde se sterilizují. 

"My následně tyto roušky vytřídíme, protože u některých jsou například silikonové gumičky a ty nejdou dát na sterilizaci. Roušky sterilizujeme a pak je balíme po třech kusech. A naši dobrovolníci je zaváží lidem až domů," dodal radní hl. m. Prahy, Petr Hlubuček. 

Stanoviště Červeného kříže slouží i k registraci nových dobrovolníků. Do současné doby se registrovalo už 3000 lidí, kteří chtějí pomáhat lidem. 

"Byli vyškoleni, podepsali nám čestné prohlášení a dostali od nás magistrátní kartičku, čímž se stali magistrátními a akreditovanými dobrovolníky, tak abychom předešli zneužívání dobrovolnické aktivity," uvedl radní hl. m. Prahy, Petr Hlubuček. 

Jednou z dobrovolnic je i studentka Lucie Váchová, která se přihlásila před 2 týdny. Nejvíce o pomoc žádají senioři, kteří spadají do ohrožené skupiny lidí a zároveň jsou často osamělý a chybí jim kontakt s blízkými. 

"Častý požadavek je také to, že paní nic nepotřebuje, ale poprosí, aby jí dobrovolník zavolal a jenom si s ní popovídal a věnoval jí čas," prozradila dobrovolnice, Lucie Váchová.   

Pokud nemáte možnost se dostavit na Mariánské náměstí, můžete využít aplikaci Slack, kterou využívá Červený kříž pro koordinaci vzájemné pomoci. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu