• Načítám...
>

Praha prodlouží bydlení pro bezdomovce o 2 měsíce

  • 28. dubna 2020,
  • 14:21,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

O dva měsíce prodlouží Praha projekt krizového ubytování lidí bez domova. Na svém zasedání to schválila rada hlavního města. Už před časem pro bydlení vyčlenila kapacity pro ubytování až tři sta padesáti lidí. Přednost mají senioři a lidé se zdravotními problémy. Zároveň Praha pracuje na návazném plánu, jak lidem, kteří využívají krizového bydlení, zajistit po skončení krize střechu nad hlavou.

Reklama

Krizové ubytování pro lidi bez domova pokračuje. Rada hlavního města na svém zasedání schválila projekt o další dva měsíce. Už před časem v rámci něj vedení města vyčlenilo kapacity v hostelech, ubytovnách a kempech pro zhruba tři sta padesát lidí. 

"Tyto objekty jsou vyčleněny pro starší lidi bez domova nebo lidi bez domova s onemocněními a zdravotními komplikacemi. Proto, abychom je uchránili jako jednu z nejohroženějších skupin před nákazou a tím také ochránili všechny ostatní, protože jak známo tito lidé se nemohou izolovat doma, protože žádný domov nemají," říká radní hl. m. Prahy Adam Zábranský (Piráti). 

Součástí usnesení pražských radních je pak také záměr vytvořit návazný plán, jak lidi, které se podařilo izolovat ve vyčleněných objektech, uchránit před návratem na ulici a sehnat jim bydlení. Bezdomovectví je totiž pro Prahu ve výsledku dražší než podpora bydlení. V průběhu krize je zatím poptávka po dočasném ubytování enormní. 

"V tomto týdnu se bude uvádět do provozu poslední objekt na tu kapacitu tři sta čtyřicet lidí, takže předpokládám, že kapacita bude opět brzy naplněna.  Poptávka je bohužel větší než počet nabízených míst. Narážíme na to, že poskytovatelé služeb, kteří ty objekty provozují, tak jejich kapacity jsou našponované, protože toto je pro ně jedno z nejtěžších období co si kdy zažili, protože ta krize je obrovská," dodává Adam Zábranský (Piráti). 

Kempy, které Praha pro lidi bez domova, vytvořila, se budou v Květnu uzavírat. Lidé by se z nich měli přesunout do zděných ubytovacích zařízení. Pomoc těmto lidem se Praze vyplácí, jen jeden výjezd záchranky totiž vyjde na deset tisíc korun, další peníze pak město platí za ošetření nebo umístění na záchytce. Tyto náklady by se tak snížily. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu