• Načítám...
>

Zrušení modrých zón Prahu připravilo o 140 milionů

  • 7. května 2020,
  • 23:26,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Pražský magistrát přišel za dobu zrušení platnosti parkovacích zón kvůli koronaviru o více než 140 milionů korun. Větší část ztráty tvoří neuskutečněné platby v parkovacích automatech a z tzv. virtuálních hodin.

Reklama

Zrušení parkovacích zón v Praze v souvislosti s šířením koronaviru se chýlí ke konci. Fungovat začnou opět v pondělí 11. května. Zrušení zón způsobilo magistrátu ztrátu v řádech desítek milionů korun. 

"Zóny placeného primárně zajišťují parkovací místa pro rezidenty, ale také z nich máme výtěžek. Ten činí 2 miliony korun denně. To znamená 140 milionů korun je ta ztráta za celou dobu, " říká Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

O další peníze, konkrétně 52 milionů korun, město přijde tím, že některým řidičům prodlouží platnosti parkovacích oprávnění. 

"Všem občanům, kteří měli rezidentské oprávnění nebo jim vypršelo ve stavu nouze, tak bude prodlouženo o tu dobu, kdy byly zneplatněny, " říká Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

V Praze platí pozastavení zón placeného stání do 11. května. Vláda sice umožnila městu systém parkování obnovit už dříve, magistrát k tomu ale nepřistoupil.

"Vláda to vydala minulé pondělí v sedm hodin večer, takže jsme měli asi pět hodin na přípravu. Bychom tím způsobili velký zmatek a spousta lidí by si nestihla přeparkovat. Mnoho lidí by tak mohlo být neprávem pokutováno, " říká Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

"Chtěli jsme, aby bylo předem dané fixní datum, aby se na to lidé mohli připravit, " říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

V souvislosti s novým termínem ukončení nouzového stavu a změnám v oblasti parkování se vedení města zabývalo také zachováním možnosti parkování pro složky integrovaného záchranného systému. Nakonec vedení metropole souhlasilo s tím, aby vyhrazená parkovací místa pro IZS zůstala zachována až do konce nouzového stavu. Tedy do 17. května.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu