• Načítám...
>

Kouzlo starých časů najdete v muzeu na Malé Straně

  • 12. června 2020,
  • 17:24,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Říká vám něco Muzeum Kouzlo starých časů? Pokud ne, vydejte se spolu s naší kamerou na Malou Stranu, kde najdete unikátní expozici zaměřenou na historické oděvy a doplňky z období 1850-1920.

Reklama

Dobové šaty i předměty z konce 19. století. Z období kdy vznikl fenomén Viktriánských promenád. To vše nabízí Muzeum Kouzlo starých časů, které lidé najdou ve Valdštejnské ulici na Malé Straně.

"Fenomén promenád vznikl pro majetné lidi, zde můžete vidět obraz majetné rodiny, která si mohla dovolit jet k moři. Procházet se po promenádě znamenalo být viděn na správném místě, ve správném oděvu, dodržovat etiketu a tak dále. Bylo to velmi důležité pro společenskou prestiž. Sbírka vznikla 40 let a je to má soukromá sbírka, " říká Zdenka Plchová, majitelka a zakladatelka muzea.

Každý z exponátů vyprváví svůj vlastní příběh. Například i tyto šaty, které jen náhodou neskončily a dně oceánu.

"Byly šity pro dámu na Titanic, která nakonec ze závažných důvodů nevyplula a ty šaty se k nám dostaly do sbírky. Nebo například máme také šaty dívenky, které bylo 13 let a měla je na sobě pouze jednou, " říká Zdenka Plchová, majitelka a zakladatelka muzea.

A precizní práci, zde reprezentují také sbírkové předměty. K vidění jsou tak například,dámský zapalovač, šestipouzdro na cigarety, jídelní servis či předchůdce invalidního vozíku, který původně patřil belgickému prokurátorovi. V rámci návštěvy muzea se ale lidé kromě této podívané také dozví více o tom, jak tedy majetní lidé žili. Součástí návštěvy je totiž vždy i odborný výklad.

"Samozřejmě bylo pro společenskou prestiž důležité i to, kolik lidí vás pozdravilo, kolik lidí vám odpovědělo na té promenádě. Bohaté děti měly guvernantky, hračky jim byly půjčovány, nemohly si hrát jako děti dnes, " říká Zdenka Plchová, majitelka a zakladatelka muzea.

Lidé mohou navštívit muzeum Kouzlo starých časů vždy od čtvrtka do neděeli od 10 do 17-ti hodin. Prohlídka je vždy s pborným výkladem a trvá zhruba jednu hodinu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu