• Načítám...
>

Praha vybaví veřejné osvětlení štítky s QR kódy

  • 16. června 2020,
  • 15:14,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha rozvíjí možnosti využití veřejného osvětlení. Nově budou postupně sloupy osázeny štítky s qr kódy. Ty umožní skrze internetové aplikace lidem nahlásit závady, černou reklamu nebo si zjistit v jakém stavu veřejné osvětlení je. Během příštího roku by chtěly Technologie hl. m. Prahy plošně umístit štítky v celém centru metropole.

Reklama

V Praze budou na sloupech veřejného osvětlení přibývat noé QR kódy. Pomocí těch bude možné nově zjistit informace o jednotlivých světelných místech ale také bude možné například nahlásit poškození a podobně. S novinkou přichází Technologie hlavního města Prahy, které si nerezové štítky vyrábí samy.

„Koupili jsme laserové gravírovací pracoviště. Ten QR kód zrychluje komunikaci s těmi dispečinky. Na jedno kliknutí můžete nahlásti poruchu veřejného osvětlení, na jedno kluknutí můžete určit svou polohu a vlastně vznikl soubor internetových aplikací, který tu manipulaci se štítkem pro uživatele zjednodušuje,“ říká ředitel Technologií hl. m. Prahy Tomáš Jílek.

Stačí jednoduše naskenovat qr kód umístěný na lampě a budete automaticky přemístěni na internetovou stránku skenujprahu, kde budete moci vybrat, jestli chcete nahlásit napříkald černou reklamu, poškození sloupu, nebo si jen zjistit, v jakém je stavu. Do budoucna by pak mohly QR kódy nabídnout ještě více.

„Tyto QR štítky do budoucna mají sloužit i jako jeden z orientačních boůd v případě různých poruch a hlášení nebezpečných situací. V případě, že nebudete vědět, kde se zrovna nacházíte, uvidíte štítek, aťuž tím, že zavoláte na krizovou linku nebo využijete aplikaci, budete moci se zorientovat, kde vlastně jste,“ říká Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu), radní hl. m. Prahy.

„Vězměte třeba krizovou situaci, kdy se vám stane něco nepříjemného a vy potřebujete asistenci policie a vlastně na jedno kliknutí se vám zobrazí nejbližší otevřená služebna Policie České republiky nebo městské police a navíc vás to okamžitě přepne do navigace a ukáže vám to nejbližší cestu,“ dodává ředitel Technologií hl. m. Prahy Tomáš Jílek.

V tuto chvíli jsou novými štítky osázeny desítky sloupů veřejného osvětlení, do konce roku by jich mělo být zhruba tisíc. Celé centrum města by pak mělo být plošně osázeno během příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu