• Načítám...
>

Provoz ubytování pro lidi bez domova pokračuje

  • 22. června 2020,
  • 18:07,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha prodlouží provoz ubytovacích zařízení pro lidi bez domova. Více než tři sta jich v hotelech a hostelech složilo hlavu poté, co jim město několik zařízení pronajalo, aby je stáhlo z ulic během pandemie koronaviru. V tuto chvíli radní schválili druhou fázi projektu, ten tak poběží až do března příštího roku. Za tu dobu chce magistrát pomoci těmto lidem postavit se na vlastní nohy.

Reklama

Už od začátku dubna mají zhruba tři stovky lidí bez domova kde složit hlavu. Vedení Prahy jim totiž zajistilo ubytování v pražských hotelech a hostelech. Teď vedení Prahy rozhodlo o tom, že těmto lidem dočasné bydlení prodlouží a to až do března příštího roku. Podle náměstka primátora Adama Zábranského je to skvělá příležitost jak lidem pomoci postavit se na vlastní nohy. 

"Teď už pracují a nadále budou pracovat s ubytovanými lidmi sociální pracovníci, aby jim pomohli vyřídit dávky, zaregistrovat se na úřad práce, případně si práci najít a hlavně si najít nějaké nové bydlení, kam se budou moci přesunout. Ten plán počítá s tím, že je to na tři čtvrtě roku. My budeme postupně redukovat ten počet kapacit, právě proto, že cíl je dostat ty lidi do nějakého jiného stabilního řešení," říká Adam Zábranský (Piráti), randí hl. m. Prahy. 

Ubytování pro zhruba 350 lidí by mělo stát Prahu zhruba 3,4 milionu korun měsíčně. Náklady by se ale měly postupně snižovat s tím, jak se podaří zařídit lidem trvalé bydlení jinde. 

"Nemyslím si, že cesta k řešení bezdomovectví vede přes to, že jim budete pronajímat hotel. Tady to chápu jako nějaký krátkodobý stav, kdy koronavirová krize nám otevřela nějaké jiné cesty, na které jsme se dříve nedívali. Ale jestli to bude dlouhodobé řešení, tak bych se na to koukal se zdviženým obočím," říká Tomáš Portlík (ODS).

 Praha začala lidi bez domova ubytovávat letos na jaře kvůli koronavirové pandemii, právě lidé žijící na ulici se totiž mohou snadno nakazit a také šířit nákazu nevědomky dále. Situaci se přizpůsobily také neziskové organizace, které lidem své prostory otevíraly každý den. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu