• Načítám...
>

Praha upraví prodejní sortiment farmářských trhů

  • 23. června 2020,
  • 15:55,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha upraví v tržním řádu prodejní sortiment farmářských trhů. Nově by mohlo být na trzích deset procent zboží ze zahraničí. Město k určitému rozvolnění přistupuje poté, co v první fázi zpřísnilo definici farmářských trhů. Následkem toho ale mnoho fungujících prodejních akcí nesplňovalo dané parametry. Nový předpis by měl vejít v platnost od prvního ledna příštího roku.

Reklama

Vedení města připravuje novelu tržního řádu. Ta by nově umožňovala, aby se na farmářských trzích mohly prodávat i zahraniční výrobky. Z celkového sortimentu by mohly tvořit až deset procent. Město tak vychází vstříc městským částem, které úpravu požadují. 

"Cílem té novely je přidat tam zboží ze zahraničí. Tím dojde k určitému zvolnění té definice a zároveň se zvýší zajímavost trhů pro producenty ze zahraničí, kteří mají různé zahraniční speciality a zvýší se také atraktivita pro návštěvníky těch trhů," říká Viktor Mahrik,

K připomínkovacímu řízení tak dochází poté, co město dříve zpřísnilo definici farmářských trhů. Jaksi se ale pozapomnělo na už fungující prodejní akce, které rázem přestaly splňovat nová kritéria a nadále nemohly probíhat. V tuto chvíli chce dát město možnost městským částem a provozovatelům, aby si sami určily, o jaké trhy mají zájem a co chtějí nabízet. 

"Je to opravdu na nich, ať si to v tom tržním řádu upraví správně. Ale až si to tam upraví, tak ať tam opravdu prodávají to, na co mají podle toho tržního řádu definici. Já nebudu říkat, kolik má být v Praze trhů, ale je to o tom, aby si sami provozovatelé nebo městské části řekli, co tam chtějí prodávat," dodává náměstek primátora hl. m. Prahy Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu).

Na trzích by se tak dále prodávaly regionální české produkty, ale mohly by fungovat i trhy smíšené, na kterých by byly k dostání například květiny z Holandska, ovčí sýry ze Slovenska nebo olivy ze Španělska. Nový tržní řád by měl nabýt platnosti prvního ledna příštího roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu