• Načítám...
>

Lamp s nabíjením pro elektromobily bude víc

  • 15. července 2020,
  • 17:08,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Do konce příštího roku by po Praze mělo být zhruba tisíc lamp s možností nabíjení pro elektromobily. To vše díky spolupráci hlavního města se společností Pražská energetika - distribuce.

Reklama

Rada hlavního města posvětila spolupráci Prahy se společností Pražská energetika distribuce. Ta bude probíhat při výměně kabelového vedení. Díky této spolupráci by hlavní město mělo ušetřit nemalé finance.

"Šetří se v rámci financí na výkopy. Když kopete kus chodníku v Praze, tak TSK chce, aby se obnovovala celá šíře chodníku. Díky tomu má výkopová práce položku kolem 2 tisíc korun za metr. Kdežto ty kabely, které se dávají k lampám, to jsou desetinové položky," říká radní, Jan Chabr.

Při postupné výměně kabelů by tak obyčejné kabely měly být nahrazeny těmi, které mají i datové připojení.

"Toto je běžný kabel, který vede mezi klasickými lampami veřejného osvětlení. Díky tomuto kabelu můžete na těch lampách pouze svítit. V rámci této synergie se to nahrazuje těmito tlustými kabely. Ty mají v sobě možnost konektivity datového kabelu," popisuje radní.

Tyto lampy pak budou chytrými a kromě osvětlení mohou být osazeny nejrůznějšími senzory a čidly. Například na měření emisí ve vzduchu, teploty nebo i hluku.

"Vybrané lampy v ulicích budou připraveny na to, aby mohly nabídnout nabíjení elektromobilům v Praze. A to za nižší náklady, než bychom to dělali z vlastních prostředků. Dokážeme dostat do Prahy v předpokládaném harmonogramu zhruba šest tisíc elektronabíječek, v období pěti až šesti let," dodává Chabr.

Ale už do konce roku 2021 by podle Jana Chabra mělo být v pražských ulicích zhruba tisíc lamp s možností nabíjení pro elektromobily.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu