• Načítám...
>

Věnovat se rally je nejlepší už od mládí

  • 31. července 2020,
  • 12:30,
  • PRAHA,
  • Ladislav Jakub

Mladí Pražané touží po rychlých autech. Stále více mladých mužů i žen má zájem závodit v rallye. Mnozí závodníci začínají už v mládí, například na motokárách. V následujících minutách se podíváme pod pokličku tohoto sportu, dozvíme se kolik tento koníček stojí, jestli se s ním dá uživit, kolik síly a času je na něj potřeba vynaložit a jak se k němu vlastně dostat.

Reklama

Sen snad každého malého i velkého kluka.  Ale dost možná že i dívek a žen. Sednout si do závodního auta a zvítězit. Tato rychlá kola ale nejsou zadarmo. Své o tom ví i Josef Frána. On sám se rychlým autům a tedy rallye věnuje už od mládí a svůj čas tomu zasvětil i jeho syn Lukáš. 

"Čím jste starší,  tím máte větší strach a respekt a už to není takové pravé ořechové, tak jak má být," řekl Josef Frána,  manažer rally týmu. 

Rally chce velkou oběť, nejen finanční, ale i časovou. I mimo sezónu. Stovky hodin věnuje tým servisu auta. Je potřeba ho rozebrat, zkontrolovat, opravit a zase dát dohromady. Pochopení pro tento koníček musí mít hlavně rodina - máma a táta, a později třeba i manželka a děti. 

A jeho syn, Lukáš, závodník, který začínal v 16 letech jako mechanik,  slova o náročnosti koníčka jen potvrzuje. 

"Musíte obětovat jiný koníčky, protože to nejde moc stíhat. Ale já ještě jedu na ryby, protože to mě uklidňuje, když toho mám dost," zdůrazňuje Lukáš Frána. 

Závody jsou tak jednou do měsíce, ale to je podle závodníků tak akorát, mezitím se zase musí věnovat servisu auta. Vyzkoušet ho a pak v něm trénovat. A kde člověk může vlastně začít trénovat? Kdekoliv za Prahou, kde to mladým závodníkům povolí.

Josef Frána: "Nechá se to domluvit s některými starosty, třeba vám za určitý poplatek pronajmou nějakou cestu místního významu."

Podmínkou je dobrý zdravotní stav potvrzený lékařem a řidičský průkaz. Pak závodník dostane licenci. Jezdci do 18 let ale musí závodit jen na takzvaných uzavřených okruzích. 



Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu