• Načítám...
>

Pražané mohou nápady zlepšovat život v metropoli

  • 28. července 2020,
  • 15:24,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Projekt Mám nápad je stále v běhu. Lidé, kteří chtějí zlepšit život v metropoli sobě i ostatním, tak mohou zasílat své podněty na inovace v mnoha oblastech. Nápady se následně zabývá Operátor ICT. Od roku 2017 už takto prověřil na tři sta nápadů.

Reklama

Pražané mohou stále přispívat svými nápady v rámci projektu Mám nápad. Prostřednictvím něj mohou zasílat své podněty na zlepšení života ve městě hned v několika oblastech. Smysluplnými nápady se průběžně zabývá Operátor ICT, který se je pak snaží také realizovat. 

"Primárně se zaměřujeme na šest oblastí. Mezi ně patří například datová oblast, oblast elektromobility, oblast chytrých budov, odpadového hospodářství a následně pak také třeba oblast lidí a městského prostředí. Inovativní nápady, které nejsou extrémně finančně náročně a mohou následně přinášet finanční úspory, mají podstatně větší šanci na realizaci," říká Matěj Šandor, ředitel úseku projektového řízení Operátor ICT . 

Na stránkách SmartPrague stačí kliknout na kolonku "mám nápad" a následně je uživatel dostatečně návodným způsobem provázen dotazníkem tak, aby svůj nápad představil co nejsrozumitelněji. Operátor ICT se následně zabývá jeho přínosem a případnou realizací.

"S tím nápadem my dále pracujeme. Nejdříve probíhá interní evaluace, jestli se vůbec jedná o nápad, jestli má smysl ho dále hodnotit. Pak to postupuje do dalšího kola, kde využíváme experty třeba z Karlovy univerzity nebo z ČVUT, kteří nám k tomu dají názor z hlediska ekonomické smysluplnosti nebo socioekonomických přínosů nebo z technických přínosů. Pokud je to vyhodnoceno pozitivně, tak se s tím nápadem dále pracuje," dodává Matěj Šandor.  

Projekt je spuštěn od roku 2017 a za tu dobu Operátor ICT obdržel zhruba tři sta nápadů. Šedesát procent od obyvatelů Prahy a zbývajících čtyřicet pak zaslaly městské části. Čtyřicet procent z nápadů obyvatelů metropole vyhodnotil Operátor ICT jako smysluplné a dále s nimi pracuje.   

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu