• Načítám...
>

Analýza: Pražané by letos za MHD zaplatili přes 8 tisíc

  • 2. srpna 2020,
  • 19:58,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Podle analýzy, kterou si nechal vypracovat tým náměstek primátora hl. m. Prahy Adama Scheinherra (Praha Sobě), by měli za roční kupón na MHD letos lidé zaplatit skoro osm a půl tisíce korun. Analýza vznikla na základě úvah o zvyšování cen jízdného, které navrhuje Praha Sobě. Koaliční partneři zatím ale zvyšování cen příliš nakloněni nejsou.

Reklama

Roční kupon na MHD by měl letos stát přes osm tisíc korun. Ukazuje to nová analýza, která pracuje s růstem inflace a ujetých kilometrů za posledních dvacet let. Nechal si ji zpracovat tým kolem náměstka primátora hl. m. Prahy Adama Scheinherra (Praha Sobě). O kolik se ale cena za jízdné reálně zvýší ještě není jisté, bude se o tom teprve rozhodovat. Praha Sobě navrhla zvyšovat každoročně dvanácti měsíční kupon z deseti na jedenáct korun za den. 

"Za roční kupon platíme denně deset korun. My bychom to chtěli od prvního první zvýšit na jedenáct korun za den a postupně takto každý rok valorizovat. Tím si myslíme, že to nastavíme tak udržitelně, abychom nemuseli rušit žádné spoje a udrželi komfort MHD a udrželi finance, které chceme poslat do rozvoje tramvajových tratí a výstavby metra D," říká náměstek primátora Prahy Adam Scheinherr. 

Jak se ke zdražování postaví koaliční partneři se rozhodne během srpna, kdy se politické strany a hnutí chtějí o tomto bodu interně poradit.  Například vedení pražské TOP 09 ale zatím žádnému velkému zdražování nakloněna není. 

"Pokud naši kolegové nejsou až moc nakloněni automobilům a chtějí uzavírat centrum a zdražovat parkovné, tak bych naopak čekal, že budou městskou hromadnou dopravu zlevňovat. Protože nemůžete znevýhodňovat všechny formy dopravy. Musíte něco politicky preferovat. Proto jsem byl zaskočen, že právě tahle koalice, která chce být ekologická, chce tuto formu dopravy zdražovat," říká Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu. 

Koaliční Piráti pak chtějí  snížit cenu měsíčního kuponu tak, aby se přiblížila jedné dvanáctině ročního kuponu. K úvahám zvýšit cenu za roční kupon dovedlo politiky hlavně to, že dopravní podnik letos kvůli koronavirové krizi přijde o zhruba 1, 7 miliardy korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu