• Načítám...
>

Pražané mohou pádlovat v dračích lodích

  • 4. srpna 2020,
  • 14:49,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Klub dračích lodí Leviathan Dragons pořádá pro veřejnost tréninky na Vltavě. Ty se konají každé úterý a čtvrtek od 18 hodin. Kromě pořádné dávky pohybu zájemci získají i týmového ducha.

Reklama

Dračí lodě jsou už více než dva tisíce let tradiční součástí čínské kultury, sloužící původně především k rituálním účelům. Pokud by jste si rádi vyzkoušeli jaké to je ovládat tyto lodě, nemusíte cestovat na asijský kontinent. Stačí se přihlásit na trénink, který pořádá klub Leviathan Dragons. 

"Trénink na vodě trvá řádově tak hodinku. Najedeme tak sedm, osm kilometrů. Na začátku je rozpádlování aby se zahřály klouby a ramena. Pádluje se dokud je světlo. Jezdíme občas i za tmy, ale to už je většinou konec sezóny," popsal Michal Vránek, náčelník klubu Leviathan Dragons.

Tuto příležitost jsme si nenechali ujít ani my a zavítali jsme do Modřan. Po vyložení lodí na břeh Vltavy nás čekala nezbytná rozcvička.

"Záda jsou řádově sedmkrát až osmkrát silnější nežli ruce. Pokud člověk jede dlouhý záběr musí se hodně předklonit a vytočit rameno dopředu. Pokud byste pádlovali jen rukama, tak nevydržíte dlouho. Ruce odpadnou a nedáte do toho tu sílu a výdrž," uvedl Michal Vránek, náčelník klubu Leviathan Dragons.

Základem pádlování je správné držení těla. Tedy mít napnuté ruce a používat záda. Během skupinového pádlování je důležité správné načasování. Celým tým tak musí fungovat jako jeden muž s tím, že rytmus určuje kapitán lodi, který je většinou na zádi.

Anketa

Fanoušci této nevšední  aktivity nám řekli:

"Loď musí jet jako jedno tělo. Bez toho to nejde. Pokud je někdo sólista nemá smysl tady cokoli vytvářet."

"Mám sedavé zaměstnání, takže mě na tom baví  nejvíce to, že když přijdu z práce domů, tak se mohu vybít na vodě. Je to ideální i ve vedru tedy naprostá paráda."

"Jedná se samozřejmě o silový sport, ale sílu lze nabrat tréninkem což je dobré, protože člověk k tomu nemusí mít žádné vstupní předpoklady."

Po zahřátí svalů a kloubů je čas na zkušební rychlo jízdu. Synchronizovat se s ostatními nám však dělá ze začátku problémy a pravidelně kropíme vodou své kolegy.

Skutečná výzva však přichází v době, kdy kolem nás projíždějí rychlé motorové lodě. Silné vlny narážejí do dračí loďky se kterou to hezky hází. Souboj s tímto živlem pociťuje na vlastní kůži i náš kameraman, který zároveň zastupuje roli bubeníka.

Pokud vás tento sport zaujal, stačí předem kontaktovat klub Leviathan Dragons a následně dorazit na trénink, který se koná každé úterý a čtvrtek. Další informace naleznete na webových stránkách klubu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu