• Načítám...
>

Veřejná doprava v Praze bude mít nové barvy

  • 4. srpna 2020,
  • 14:47,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Radní hlavního města na svém pondělním jednání schválili nový design PID. Postupně by se tak mělo obměnit barevné řešení u autobusů, tramvají, metra nebo vlakových souprav. Hlavními barvami budou červená a šedá barva.

Reklama

Klasické červenobílé horizontální pruhy by se postupně měly z vozů pražské integrované dopravy vytrácet. Vedení hlavního města totiž vyhlásilo výsledky soutěže na nový design a barvy vozů veřejné dopravy.

"K této soutěži jsme přistoupili před rokem s tím, že jsme si spočítali, že dnes mají vozidla pražské integrované dopravy celkem sedmnáct různých vzorů barevností. Rozhodli jsme se proto vytvořit jejich jednotnou vizuální podobu. Přesunout pražskou integrovanou dopravu a její styl do jedenadvacátého století," vysvětloval Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Autorem vítězného návrhu je grafické studio superlative.works.

"U tohoto designu je dobře vidět, že novotyp obsahuje tři výrazné vertikální tahy. Touto vertikálou jsme se inspirovali a přenesli jsme ji, řekněme od merkantilních tiskovin, od vizitek až na karosérie  jednotlivých vozů. Chtěli jsme vytvořit takový design aby bylo na první pohled jasné, že se jedná o vozidlo pražské integrované dopravy," uvedl Petr Štěpán, spoluautor vítězného návrhu.

I barevné provedení autobusů, tramvají, vozů metra nebo vlaků se změní. Červenou barvu, která tradičně patří k hromadné dopravě v Praze doplní barva šedá.

"Šedivá barva je vlastně takovým průsečíkem v dnešní době používaných mnoha odstínů šedé, bílé a stříbrné. Ten konkrétní odstín šedivé barvy jsme poměrně široce testovali. Má dvě hlavní, praktické výhody. Především je na ní v běžném provozu málo vidět špína a je jednodušší na lokální opravy na vozidlech. Nemetalickou barvu snadno rozleštíte tak, aby na karosérii nebylo nic vidět," popsal Petr Štěpán, spoluautor vítězného návrhu.

Barva na vozech pražské a středočeské hromadné dopravy by se měla  měnit postupně, tak jak budou kupována nová vozidla. Podle slov náměstka Adama Scheinherra se nebude plýtvat penězi a žádná současná vozidla přebarvována nebudou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu