• Načítám...
>

Pražská Zoo oslavila Světový den slonů

  • 9. srpna 2020,
  • 15:31,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

K oslavám Světového dne slonů se připojila i Zoo Praha. Pro návštěvníky tu byl připraven bohatý program. Návštěvníci mohli vidět například koupání slonů, zkusit si výrobu enrichmentu nebo projít si několika soutěžními stanovišti.

Reklama

Sobotní odpoledne patřilo v Zoo Praha slonům. Konala se tu oslava Světového dne slonů, který připadá na 12. srpna. Pro návštěvníky tu byl připravený program, který je seznámil se životem těchto živočichů. K vidění bylo mimo jiné i jejich koupání.

"Koupání slonů, které může vidět i veřejnost, neprovádíme minimálně už deset let. To bylo zvykem ještě v dobách starého pavilonu. Tehdy mohla veřejnost během sezóny každý den sledovat cvičení a koupání slonů. Nicméně to jsme měli jen dva slony a chovatel se snažil být s nimi co nejvíce, aby jim čas co nejlépe vyplnil. Když ale nyní máme velkou skupinu slonů, tak už lidský faktor není tak potřeba. Pokud se chtějí vykoupat, tak se prostě vykoupou. Dnešní koupel tak byla pro návštěvníky specialitou aby zažili něco jiného," upřesnil Martin Kristen, vrchní chovatel slonů Zoo Praha.

Oslavu si neužívali jen návštěvníci, ale i samotní sloni. Pro ně byl připravený dárek v podobě enrichmentu.

"Dnes dostanou převážně potravinový enrichment. Chovatelé jim připraví lesík z větví na okus. Dostanou proutěné koule naplněné senem. A protože je v současné době proutí málo, tak zbývající seno a granule dostanou schované v papírových krabicích. Návštěvníci nám také pomohou naplnit dlouhé papírové trubky senem a granulemi," popsala Markéta Lavická, specialistka na enrichment v Zoo Praha.

Krom toho si mohli všichni přítomní projít několika soutěžními stanovišti, kde na ně čekaly úkoly či otázky související se slony. A kdo nechtěl soutěžit, mohl pozorovat dvě sloní mláďata,která se narodila na jaře.

"Daří se jim velice dobře. Pěkně rostou. Přibývají kilo až kilo a půl denně, což je hodně. V tuto chvíli váži okolo 220 kilogramů," doplnil Martin Kristen, vrchní chovatel slonů Zoo Praha.

Zoo Praha chová v současné době 9 slonů. Tři samce. Jednoho dospělého, dva mladší a šest samic. A jak vlastně vypadá jejich běžný den?

"Musíme s nimi samozřejmě pracovat. Cvičíme je především pro veterinární účely. Snažíme se tedy aby nám sloni dali každé ráno patnáct minut času. Když je pak všechny umyjeme, tak odchází do výběhu kde se krmí, hrají si,chodí z výběhu do výběhu. To vše už bez nás," uzavřel Martin Kristen, vrchní chovatel slonů Zoo Praha.

Slony spolu s dalšími zvířaty zde můžete vidět po celé léto, každý den od 9 do 19 hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu