• Načítám...
>

Zličín slavnostně otevřel novou základní školu

  • 28. srpna 2020,
  • 16:33,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Na Zličíně slavnostně otevřeli základní školu. Ta pojme pět set čtyřicet žáků od prvních do devátých tříd. Investorem stavby za téměř tři sta milionů korun je magistrát hl. m. Prahy.

Reklama

Zličínští mají velkou radost. Konečně se tam totiž slavnostně otevřela nová základní škola, po které vedení městské části i veřejnost volala dlouhé roky. Škola v současné době pojme pět set čtyřicet žáků od prvních do devátých tříd a disponuje moderním vybavením, při jehož výběru se vedení školy inspirovalo i v zahraničí. 

"Máme ve všech kmenových učebnách interaktivní tabule, máme moderní jazykovou laboratoř - dokonce jako první v republice. Jinak je samozřejmě velmi dobře vybavená přírodovědná a počítačová učebna. Co jsme kdy viděli zajímavého v zahraničních školách, tak jsme se sem pokoušeli dostat," řekla Vladimíra Šimáčková, ředitelka ZŠ a MŠ Praha 5 - Zličín.

Snahy o výstavbu školy na Zličíně se datují někdy k roku 1860. Ovšem všechna snažení byla bezúspěšná. V sedmdesátých letech pak padlo rozhodnutí, že zličínské děti mohou bez problémů dojíždět do škol v jiných částech Prahy. Projekt se díky zarputilosti vedení městské části podařilo prosadit až v minulém volebním období. S novou školou si teď Zličín kapacitně vystačí. 

"Nám chybí ještě nejvyšší ročníky. Chybí nám osmé a deváté třídy, nejvyšší třídu máme sedmou. Naopak zase máme tři první třídy a tři druhé třídy, takže za chvíli ta škola bude praskat ve švech a bude určitě malá. My předpokládáme, že když tady chtějí developeři stavět a zavázali se v memorandech, že nějakým způsobem přispějí ve spojení s magistrátem s výstavbou," řekla Marta Koropecká, starostka MČ Praha - Zličín.

Investorem projektu je Magistrát hlavního města, který na ni uvolnil bezmála tři sta milionů korun. Do budoucna je podle vedení Prahy nutné podobné projekty lépe synchronizovat s okolní výstavbou. 

"Jde o to, aby do budoucna v Praze nevznikala nová sídliště a teprve následně se neřešila infrastruktura. To je samozřejmě špatně. Musíme dosáhnout toho, aby hlavní město Praha tyto procesy zvládalo paralelně, aby se lidé nestěhovali do nových domů a sídlišť a teprve za 5 - 10 let na nich nevznikaly školy," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Děti se doposud musely spokojit s třídami v místní mateřské škole, které bylo nutné výuce přizpůsobit. Tyto prostory teď budou sloužit jako učebny základní umělecké školy a dostane se také na děti, jejichž rodiče chtějí před nástupem do základních škol využít přípravného ročníku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu