• Načítám...
>

Na vinici svaté Kláry zahájili sběr prvních hroznů

  • 15. září 2020,
  • 16:09,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Kvůli vládním nařízením se letos nebude konat tradiční vinobraní na vinici svaté Kláry. Přesto mohou zájemci sledovat některé činnosti výroby tohoto lahodného moku a odnést si nejlepší vzorky domů.

Reklama

Vzhledem k vládním opatřením spojených s koronavirovou pandemií se budou muset letos milovníci vína obejít bez tradičního vinobraní v Botanické zahradě. Práce na vinici svaté Kláry se však nezastavily. Naopak. Pracovníci zahájili sběr prvních hroznů, ze kterých tentokrát nebude burčák, ale vermut. 

"Našim cílem je co nejšetrněji to víno zpracovat a tomu také odpovídá moderní technologie, kterou používáme. Používáme například peristaltické čerpadlo, které šetrně přečerpává čerstvé hrozny, bez toho aniž by se narušila semínka, která potom vínu propůjčují hořkost. Samozřejmě používáme i výkonný lis, který jsme v letošním roce pořídili nový a můžeme snadno nastavovat tlak, pod kterým jej zpracováváme. Našim cílem je zpracovávat vína velice aromatická, voňavá a s vyváženým cukrem a kyselinkami," řekl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy. 

Pro návštěvníky bude přístupná výrobna vína, kde se dozví více o procesu zpracování tohoto lahodného moku až po samotné lahvování. Zároveň si zde mohou zakoupit nejlepší vína, kterým se na této vinici nejvíce daří a která získala prestižní ocenění odborníků. 

"Rozhodně bych doporučil k ochutnávce tramín červený třeba k sýrům nebo lehčímu občerstvení. Vůně a chuť je taková po ovoci, velmi příjemná a lahodná. Naopak obsah alkoholu je nižší, takže ho ocení zejména dámy. Jedno z našich nejlepších vín - to je rulandské modré, které za posledních 10 let, co ho zpracováváme, získalo 60 zlatých medailí, což je obrovské množství a dokonce jsou i ze zahraničí," řekl Bohumil Černý. 

 Letošní sklizeň budou moci zájemci ochutnat zhruba v červnu příštího roku, tedy co se bílého vína týče. Na červené si však musí počkat minimálně o rok déle. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu