• Načítám...
>

Praha naposledy přispívá na nové kotle

  • 13. října 2020,
  • 15:06,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Od října letošního roku je v hlavním městě zakázáno topení uhlím, briketami a koksem ve starých kotlích. I kvůli tomu přichází Praha s poslední možností žádat o dotaci na nový kotel. O kotlíkové dotace mohou Pražané žádat do 30. října a dostat mohou až 80 procent nákladů.

Reklama

Hlavní město dál bojuje za čistý vzduch v metropoli. Za znečištění mohou i staré kotle, které ještě některé domácnosti používají.

"V září loňského roku jsme jako hlavní město schválili vyhlášku, kde zakazujeme topit uhlím a koksem v kotlích s tou nejnižší emisní třídou. Jsou to kategorie 1 a 2. Abychom si to dokázali představit, jsou to taková kamna typu Petry. V těchto kamnech od října letošního roku si v Praze uhlím nebo koksem nezatopíme," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Aby si všichni Pražané mohli pořídit moderní topení, vyhlásilo hlavní město i tento rok takzvané kotlíkové dotace. Na ně je vyhrazeno více než 24 a půl milionu korun. A ti co ještě doma topí ve starých kotlích, mají poslední možnost zažádat o finance na pořízení nového nízkoemisního kotle.

"V případě, že požádají v hlavním městě nebo prostřednictvím MČ, tak o tuto dotaci mohou požádat a bude jim poskytnuta, abychom v Praze měli vzduch zase o něco čistší," řekl Petr Hlubuček. 

Dotace jsou poskytovány na kotle na biomasu, plynové kondenzační kotle a tepelná čerpadla. Žadatel může získat až 80 procent nákladů. Poslední možnost zažádat o dotaci je 30. října.

"Tady až 80 % znečištění způsobuje automobilová doprava, ale samozřejmě nemůžeme zapomínat ani na toto lokální topeniště. Sami víme, že když žijete někde v tom zahradním městě mezi rodinnými domy a jeden ten dům si zatopí v kamnech buď nějakým odpadem nebo uhlím a koksem, jak dokáže zamořit celé to území. Tomu chceme zabránit," řekl Petr Hlubuček. 

Více informací získáte na stránkách portalzp.praha.eu nebo mailu kotlikovedotace@praha.eu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu