• Načítám...
>

Dům pážat bude sídlem Muzea paměti XX. století

  • 21. října 2020,
  • 10:26,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Svůj nový přechodný domov získalo dlouho očekávané muzeum XX. Století. To bude sídlit v Domě pážat na Hradčanech. První výstava se tam bude konat už v listopadu, pak čeká dům velká rekonstrukce.

Reklama

Muzeum XX. století, které bude připomínat především hrůzy totalitních režimů, má své sídlo. Prozatím bude v Kanovnické ulici v pražských Hradčanech v Domě pážat.

"Samozřejmě to nejsou prostory trvalé, protože jsou menší, ale přeci jen v těchto prostorech bude možné vytvořit výstavu/prezentaci, aspoň základ toho, co chceme v muzeu představovat," řekla Hana Kordová Marvanová, radní hl. m. Prahy. 

Muzeum by podle jeho ředitele mohlo v Domě pážat začít fungovat zhruba za rok a půl až dva roky.

"Dům pážat sloužil jako kancelářský prostor, jsou tam příčky ze sádrokartonu, které by se odstranily, aby vznikl expoziční prostor v přízemí, abychom tam mohli mít stálou expozici a nějaký menší prostor pro výstavy, které by se proměňovaly. Potom chceme v prvním patře udělat místo, kam by mohli chodit školáci a veřejnost na diskuzní pořady. Chceme, aby tam byla knihovna, aby tam byla studovna, půjčovna, archiv," řekl Jiří Šesták, ředitel Muzea paměti XX. století. 

První výstava se ale v novém sídle muzea odehraje už zanedlouho a to v listopadu, kdy si chce muzeum připomenout revoluce roku 1989 v zemích střední Evropy.

"Chtěli jsme při té příležitosti pozvat veřejnost, abychom jim mohli ukázat stav, v jakém se Dům pážat nachází," řekl Jiří Šesták. 

Kromě přípravy výstavy se ale muzeum věnuje i mnoha dalším věcem. Například debatám se zajímavými hosty. Ty můžete vidět na stránkách muzea - muzeum20stoleti.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu