• Načítám...
>

Obora Hvězda hraje všemi barvami

  • 25. října 2020,
  • 15:17,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Doslova všemi barvami hraje během podzimu obora Hvězda. Je ideálním místem k procházkám pražskou přírodou. Vyžití tu najdou i děti, a to díky hřišti, které se nachází u Libocké brány.

Reklama

Duby, buky, habry. Stromy staré více než 150 let. Právě ty můžete nejčastěji vidět v oboře Hvězda, která je častým cílem procházek Pražanů. Obora má bohatou historii. Nejdříve tu bylo pohanské obětiště, potom královská honitba. Dominantou je letohrádek Hvězda postavený v letech 1555 - 1557. Svoji pozornost si ale zaslouží i parková část, která těží třeba i z toho, že je v rovině.

"Cely ten prostor je nádherný. Od letohrádku s průhledy směrem na Vypich, Bílou Horu a k Libocké bráně. Těch několik tisíc metrů volných ploch jsou vybízí k procházkám, obzvláště v této době podzimní. Najdete tam krásné záhony trvalek, které krášlí prostor před letohrádkem Hvězda. V lesní části stojí nejstarší duby, které jsou v Praze k vidění," upozornila Barbora Berecová, vedoucí údržby parkové části obory Hvězda.

Obora je kromě rostlin, domovem i mnoha zvířat. Bylo tu zaznamenáno například hnízdění 60 druhů ptáků. V poslední době ale tu měli problém s úplně jiným zvířetem.

"Jedná se o lesní porost, a tak je tu více ptactva i zajíců. Teď jsme ale měli v oboře problém i s divočáky. Museli jsme tam dávat repelentní překážky. Rozryli nám celý trávník před letohrádkem Hvězda," upřesnila Barbora Berecová, vedoucí údržby parkové části obory Hvězda.

O zábavu v parku mají postaráno i děti, které do Hvězdy přijdou.

"V červnu loňského roku zde magistrát dokončil dětské hřiště. Je tam i zázemí s toaletami pro veřejnost. Hřiště je moc pěkné. Vše ve dřevě. Žádné plastové herní prvky," dodala Barbora Berecová, vedoucí údržby parkové části obory Hvězda.

I tady by ale měli rodiče dohlížet, aby děti dodržovaly základní hygienická opatření. V oboře Hvězda se také nachází naučná stezka, která informuje návštěvníky o historii, přírodních podmínkách a podobně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu