• Načítám...
>

Nemocnice potřebují plazmu na léčbu koronaviru

  • 26. října 2020,
  • 15:39,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Dárců krevní plazmy s protilátkami proti koronaviru, kterou nemocnice využívají k léčbě covidem-19 nakažených osob v těžkém stavu, je málo. Navíc v posledních týdnech spotřeba covidové krevní plazmy prudce roste. Pražské nemocnice proto apelují na ty, kteří se vyléčili z covidu-19, aby přišli krevní plazmu darovat.

Reklama

Pražské nemocnice mají nedostatek krevní plazmy s protilátkami na koronavirus. Proto hledají potencionální dárce, kteří byli nakaženi nemocí covid-19, a jsou v této chvíli už zdraví. 

"Zatím se nám podařilo uspokojit všechny požadavky, které lékaři vyslovili, ale je to s minimálními rezervami. Tak, jak pacientů, potencionálních příjemců plazmy přibývá, tak bude samozřejmě i větší potřeba dárců," uvedl Petr Turek, primář Transfúzního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze. 

Zájemce může darovat plazmu až 14 dní po uzdravení. V této době už má totiž dostatek protilátek. Odběr plazmy zabere jedinci standardně kolem 30 až 40 minut. Důležité je, aby byl odpočatý, dostatečně najezený a napitý. 

"Pak musí splňovat zcela standardní podmínky pro darování krve. Musí být ve věku mezi osmnácti až pětašedesáti lety," doplnil Petr Turek, primář Transfúzního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze.

Pomoci tímto způsobem se rozhodl například i pan Vojtěch Straka, který byl taktéž nakažen koronavirem.

"Covid jsem prodělal asi před měsícem. Rozhodl jsem se pomoci, protože jsem slyšel, že nemocnice shánějí dárce. Jelikož jsem kdysi krev daroval, tak jsem si řekl, že je dobrý čas tento krok obnovit," vysvětlil Vojtěch Straka, dárce krve i plazmy.

Vzhledem k tomu, že počet nakažených nemocí covid-19 prudce vrostl a dál bude růst, je nutné zvýšit i počet odběrů rekonvalescentní plazmy. Například v Thomayerově nemocnici proto zavedli rezervační systém. Ten zamezuje setkávání velkého počtu lidí na transfúzní stanici. 

"Chceme aby se u nás dárci zaregistrovali prostě proto, aby se zde nehromadili a nedocházelo k nadměrným kontaktům mezi osobami," zdůraznil Petr Turek, primář Transfúzního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze.

Kromě už zmíněné Thomayerovy nemocnice se mohou lidé objednat na odběr v Ústřední vojenské nemocnici, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady nebo ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Bližší informace o darování rekonvalescentní plazmy naleznou na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví nebo na webových stránkách jednotlivých nemocnic, které disponují transfúzní stanicí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu