• Načítám...
>

Pražské hřbitovy se připravují na Svátek zesnulých

  • 27. října 2020,
  • 18:28,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Uctít památku zesnulých a navštívit hroby svých blízkých je v období Dušiček tradice pro většinu Čechů. Přestože jsou hřbitovy i během nouzového stavu otevřené, svou návštěvu by si lidé měli pokud možno naplánovat mimo vytížený dušičkový víkend.

Reklama

Pražské hřbitovy jsou otevřené i během nouzového stavu. Vzhledem k tomu, že si svátek zesnulých tradičně připomíná velké množství lidí, očekává správa hřbitovů zvýšenou návštěvnost, která bude vrcholit 2. listopadu. V této souvislosti Správa pražských hřbitovů apeluje na veřejnost, aby pro svou návštěvu lidé raději zvolili jiný den. A to i s ohledem na vládní nařízení.

"Hřbitovy jsou otevřené každý den od 8 do 18 hodin a to až do 2. listopadu včetně. V této souvislosti bychom rádi poprosili veřejnost, aby vzhledem k tomu, že v těchto dnech vždy dochází k tomu, že je tady veliký nárůst návštěvníků, aby tu návštěvu odložili spíše do těch dopoledních hodin všedních dnů toho následujícího týdne, popřípadě do brzkých odpoledních," řekla Oldřiška Dvořáčková, tisková mluvčí Správy pražských hřbitovů. 

Na dodržování vládních opatření na hřbitovech bude dohlížet městská policie. Hlídky se zaměří i na krádeže osobních věcí návštěvníků.

"Vzhledem k vyhlášenému nouzovému stavu stavu městská policie v letošním roce neplánuje žádné cílené akce u hřbitovů. Kontroly budeme provádět pouze v rámci běžného výkonu o služby. Tyto kontroly budou zajišťovat jak pěší hlídky, tak autohlídky," řekla Irena Seifertová, tisková mluvčí Městská policie hl. m. Prahy. 

Vzhledem k velké kulminaci lidí na hřbitovech v tomto období je i velká pravděpodobnost vzniku požárů. Ty většinou způsobují dohořívajících svíčky, které jsou součástí květinové výzdoby. 

"Ráda bych také požádala návštěvníky hřbitovů, aby v rámci výzdoby těch hrobů dali přednost nákupu těch elektrických svíček, které vydrží svítit mnohdy více než týden. Jednak se tím rapidně omezuje riziko vzniku požáru a hlavně hroby zůstanou nadále osvětlené," řekla Oldřiška Dvořáčková. 

Obávat se nemusí ani ti, kteří kvůli vládním nařízením nestihli obnovit nájemní smlouvu k pronájmu hrobu. Správa hřbitovů se rozhodla je automaticky prodloužit o jeden rok. Více informací a nezbytné kontakty naleznou zájemci na webových stránkách hrbitovy.cz. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu