• Načítám...
>

Retenční nádrž Jiviny v Praze 6 byla revitalizována

  • 13. listopadu 2020,
  • 17:08,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V letošním roce byla revitalizována retenční nádrž Jiviny v Praze 6. Odbahnění a další úpravy se uskutečnily v rámci dlouhodobého strategického projektu hlavního města Prahy „Obnova a revitalizace pražských nádrží“. Celkové náklady činily 21 mil. Kč a byly plně hrazeny z rozpočtu hlavního města Prahy.

Reklama

Retenční nádrž Jiviny, která se nachází na Litovicko - Šáreckém potoce, prošla v tomto roce kompletní rekonstrukcí. Díky ní se podařilo nádrž zbavit velkého množství sedimentu. 

"Bylo odvezeno celkem 40 tisíc m3 bahna. To bylo využito v Řeporyjích na rekultivaci deponie a zároveň jako hnojivo na pole. Získali jsme poměrně větší objem té nádrže, abychom mohli zadržet větší množství vody," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Nádrž disponuje více než 5 metrů vysokou a téměř 300 metrů dlouhou hrází, která je schopna při povodních pojmout až 240 000 m3 vody.  Vodní plocha činí téměř 12 hektarů a tím se Jiviny řadí mezi největší pražské nádrže. 

Nádrž slouží i jako rybářský revír. Hlavním účelem stavby je však protipovodňová ochrana.

"Tam tehdy vznikla kvůli zadržování vody a měla chránit obydlenou část proti povodni. Byla postavena v roce 80 - 84 a od té doby nebyla žádným způsobem revitalizována," řekl Petr Hlubuček. 

Do budoucna by se mělo proměnit i okolí nádrže. Lokalita tak bude mnohem více atraktivní i pro volnočasovou rekreaci. 

"V současné době ještě dochází k výsadbě okolních stromů a dřevin. Bude tam dubová alej a samozřejmě i nějaký mobiliář. Tváří se zde různé ostrůvky, kde můžou hnízdit ptáci, zaplavují se kořeniště pro úkryty ryb," řekl Petr Hlubuček. 

Další zajímavostí je, že zde byly během odbahňování nádrže nalezeny předměty z mladší doby železné. Pravděpodobně se zde v blízkosti potoka nalézalo keltské sídliště. Archeologové zde budou moci pracovat zhruba do prosince, poté bude nádrž opět napuštěna vodou.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu