• Načítám...
>

Praha si symbolicky připomene 17. listopad

  • 13. listopadu 2020,
  • 19:11,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Vzhledem k vládním opatřením spojeným s koronavirovou pandemií se budou letošní oslavy 17. listopadu odehrávat v omezené míře. Hlavní město nechalo alespoň symbolicky vyvěsit české vlajky. Zejména v centru města. Ve státní svátek připomínající Den boje za svobodu a demokracii bude rozsvícena v barvách trikolory Petřínská rozhledna.

Reklama

17. listopad. Den boje za svobodu a demokracii a zároveň Mezinárodní den studenstva. Svátek, který jsou Pražané zvyklí slavit s rodinou i svými kamarády v centru hlavního města. Tento rok bude jiný. Kvůli vládním opatřením byly zrušeny všechny hromadné akce. Hlavní město se i přesto rozhodlo alespoň symbolicky připomenout tento významný den naší historie vyvěšením českých vlajek.

"Město vyvěsilo celkem 65 vlajek na stožáry veřejného osvětlení - na těch místech, které mají tu symboliku. To znamená Národní třída, Václavské náměstí a část Kampusu Albertova Univerzity Karlovy," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy. 

"Aktuálně ty oslavy budou probíhat ve výrazně menším rozsahu a co se týká instalace vlajek, tak ty probíhají přibližně v polovině původního rozsahu z minulého roku," řekl Tomáš Novotný, místopředseda představenstva THMP.

Vyvěšování vlajek na veřejné osvětlení zajišťuje magistrátní společnost Technologie hl. města Prahy. Co vše tato práce obnáší si osobně vyzkoušel i radní Jan Chabr. 

"Já si myslím, že je důležité, aby politik neseděl jen v kanceláři, ale naopak, aby se šel podívat do těch provozů. Já se snažím být hodně v terénu. Když se to týká nemovitostí, tak se chodím koukat na ty nemovitosti a nebo i s kolegy, kteří mají na starost tu klíčovou infrastrukturu, což Technologie hlavního města jsou. Je dobré vidět, jak to město funguje v reálu a ne pouze na papíře z kancelářského stolu," řekl Jan Chabr. 

Lidé letos nebudou zcela ochuzeni o doprovodný program. Organizace, které pořádají akce spojené s oslavami svátku 17. listopadu, budou pro zájemce vysílat prostřednictvím online vysílání.

Víceméně ty organizace, které to pořádají každoročně - ať už Korzo Národní nebo Díky, že můžem, pořádají online vysílání, které si můžete dohledat na webových stránkách. Co se týká těch samotných pietních akcí, tak samozřejmě nikomu nebráníme, aby přišel na Národní třídu, poklekl a zapálil svíčku. Je to spíše o tom, abychom si ten den připomněli duchovně," řekl Jan Chabr. 

V den státního svátku bude tradičně rozsvícena Petřínská rozhledna, která se veřejnosti představí v barvách trikolory. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu