• Načítám...
>

V zoologické zahradě se narodilo mládě orangutana

  • 20. listopadu 2020,
  • 16:08,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

V zoologické zahradě se mohou pochlubit dalším vzácným přírůstkem. Tentokrát se jedná o mládě orangutana sumaterského. Jde teprve o třetího orangutana, který se v pražské Zoo narodil. Porod proběhl bez komplikací a to ve sváteční den.

Reklama

Na státní svátek 17. listopadu zaznamenali v pražské Zoologické zahradě nový přírůstek. Jedná se o mládě orangutana sumaterského.

"Je to velmi vzácný přírůstek, protože je to v celé historii Zoo Praha teprve třetí mládě orangutana sumaterského. Tím prvním byl v roce 1971 Kama a to je dědeček toho nyní narozeného mláděte," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy. 

Podle ředitele Miroslava Bobka proběhl porod bez komplikací a trval něco málo přes hodinu.

"Jeho matka Mawar ho nejprve před námi schovávala, byla v koutě té ložnice a hlídal jí otec mláděte. Potom všichni orangutani vyšli do té vnitřní expozice indonéské džungle, tam už jsme měli lepší přehled. Když jsem tam byl včera, tak už si troufám říci, že nám ho ukázala. Ta situace tam je docela klidná, samozřejmě ho má veškerý čas přitisknutého na sobě, odhání i svou starší dceru Diri a je na něj opatrná. Všechno se ale zdá být v pořádku," řekl Miroslav Bobek.

Autorem prvních fotografií a videa byl sám ředitel zoologické zahrady. Pořízení snímků a videa nebylo jednoduchou záležitostí a vyžadovalo značnou opatrnost.

"Poprvé jsme tam byli jen krátce, abych udělal skrze pletivo pár snímků. Později, při té druhé návštěvě, už se pootevřelo to okénko v tom pletivu a udělali jsme těch snímků více a také video. Teď jsem se tady na malý úvazek stal také fotografem, aspoň na čas," řekl Miroslav Bobek. 

Na zjištění, jestli je mládě sameček nebo samička, si budeme muset ještě několik týdnů počkat. Cestou je buď vizuální určení nebo genetická analýza.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu