• Načítám...
>

Praha není spokojena s vládním postupem očkování

  • 12. ledna 2021,
  • 13:20,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pražští radní nesouhlasí s vládní metodikou očkování proti Covid-19. Podle jejich slov, systém státního rezervačního systému, respektive jeho ovládání, nemusí cílová skupina zvládnout. Vedení hlavního města zároveň vyslovilo nesouhlas s tím, aby očkování v Praze řídil sám premiér Andrej Babiš.

Reklama

Zástupci pražského magistrátu se sešli s premiérem Andrejem Babišem. Jednání se týkalo nové verze postupu při očkování proti nemoci Covid-19. S výsledky jednání ale není pražský magistrát spokojený. Některé klíčové věci, které navrhovalo vedení hlavního města změnit, změněny nebyly.

"Za největší problém považuji dvě věci. Jednou z nich je, jakým způsobem se zajistí co nejrychlejší oočkování všech starších obyvatel, tedy osmdesátníků tak, aby měli tu vakcínu k dispozici všichni ti, kteří ji chtějí. My si myslíme, že centrální registrační systém není nejlepším způsobem, jak pro tuto skupinu zabezpečit objednání se," upozornila Milena Johnová, radní hl. města Prahy.

To se podle radní Mileny Johnové týká zejména lidí s fyzickým postižením, nebo těch, kteří s internetem neumí pracovat. Pražský primátor vidí zásadní chybu také v komunikaci s vládou v oblasti státního rezervačního systému.

"Víme všichni, že registrace má být zahájena 15. ledna, což je za pár dní. Ale stále ještě nevíme, kdy bude možné zájemci o vakcinaci přidělit první termín, na který ten registrovaný člověk pak dorazí. Nevíme, jestli to bude šestnáctého, nevíme jestli to bude prvního února nebo až v dubnu. Tyhle zásadní informace nám v tuto chvíli nejsou známé, a přitom si troufám tvrdit, že takhle zásadní věc, by nám už známa být měla. Nicméně vláda nám není schopna k tomu poskytnout jasné stanovisko," konstatoval Zdeněk Hřib, primátor hl. města Prahy.

Nespokojenost ze strany pražského magistrátu je také s funkcí takzvaného koordinátora očkování.

"Kde Praha byla označena za specifický případ a ministr jasně řekl, že oni si budou kontrolovat to,  jak bude očkování probíhat v jimi zřizovaných fakultních nemocnicích. Na můj dotaz, jak to tedy bude konkrétně vypadat, pan premiér navrhl specificky k tomu jednání s Prahou. Rovnou nám i řekl, že si myslí, že by se senioři v Praze měli očkovat na dvou místech. Ve Státním zdravotním ústavu Praha a v Nemocnici Na Františku. Takže se zdá, že pan premiér chce převzít roli koordinátora v Praze sám, a to nám nepřipadá vhodné," dodala Milena Johnová, radní hl. města Prahy.,

Zástupci pražského magistrátu se plánují s premiérem i ministrem zdravotnictví v nejbližších dnech opět sejít a řešit další postup či zapracování připomínek hlavního města do vládní metodiky očkování.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu