• Načítám...
>

Vodovodní síť čekají velké investice

  • 22. ledna 2021,
  • 12:20,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Velké investice čekají v následujících letech pražskou vodovodní síť. Jen v tomto roce by se měly proinvestovat až čtyři miliardy korun. Opravovat se bude po celém hlavním městě. I díky tomu by se mněla podstatně zlepšit kvalita vody v metropoli.

Reklama

Pražská vodovodní síť je vysoce podinvestovaná, i proto Pražská vodohospodářská společnost a Pražské vodovody a kanalizace, plánují v tomto roce investovat do vodohospodářského majetku více než čtyři miliardy korun.

"Jsou to investice, které by měly jít do obnovy majetku, protože v některých místech Prahy jsou stále ještě i sto let staré rozvody. Je potřeba samozřejmě předcházet haváriím, které jsou velmi nákladné," uvedl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

"Obnova se realizuje po celém území Prahy. V letošním roce nás čeká zhruba 200 akcí. Většina z nich je v rozestavěném stavu, což znamená, že je budeme letos dokončovat. Pražané by tak měli vidět, že v těch částech, kde ty projekty jsou, buď kapacitní zlepšení nebo zlepšení jak ve kvalitě vody, tak i v technickém stavu sítí," konkretizoval Pavel Válek, předseda představenstva PVS.

A co tedy konkrétně se bude v tomto a příštích letech rekonstruovat.

"Určitě můžeme hovořit například o výměně káranských řadů. Jsou dva a jsou dlouhé třiadvacet kilometrů. Jeden z nich je dokonce z roku 1913. Výměna každého z nich bude trvat přibližně deset let. A výměna každého toho jednotlivého řadu bude za 2,7 miliardy korun. Nemůžeme také nezmínit rekonstrukci vodárny v Podolí," upozornil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

"Čekají nás další, navazující projekty. Jeden souvisí například s přivaděčem z úpravny vody Podolí do vodojemu na Floru. Jedná se o velmi důležité propojení toho, jakým způsobem vodu z úpravny vody Podolí dostat k Pražanům. Jediná možnost je tato dvě místa propojit štolou, která bude v hloubce dvacet až čtyřicet metrů," dodal Pavel Válek, předseda představenstva PVS.

Po tříletém zkušebním provozu bude také zkolaudována nová linka čistírny odpadních vod, a co nevidět by se mělo začít s opravou té stávající.

Během následujících tří let by rovněž v Praze mělo vzniknout vodárenské osvětové centrum Hydropolis Praha, to se bude nacházet na Vinohradech v okolí současné vodárny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu