• Načítám...
>

Spokojenost klienta vyžaduje mravenčí práci pečovatelů

  • 26. února 2021,
  • 16:55,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

S koronavirovou pandemií a s vládními nařízeními se potýkají i domovy pro osoby se zdravotním postižením. Dodržovat přísná hygienická opatření a zároveň zajistit program pro klienty, tak aby nestrádali, není v této době jednoduché. Jak vypadá život v takovém zařízení jsme se vydali podívat do Domova Sulická, které sídlí v Praze 4 .

Reklama

Domov pro osoby se zdravotním postižením Sulická je rozdělen do tří domů s celkovou kapacitou 172 lůžek. O klienty s mentálním a s kombinovaným postižením se stará 145 zaměstnanců. I zde museli od jara minulého roku přijmout nejpřísnější hygienická opatření a zrušit spoustu aktivit a akcí.

"Snažíme se dělat vhodné volnočasové aktivity, takže když není korona, tak hodně jezdíme, chodíme do kina, do divadla, jezdíme na výlety, jezdíme na dovolenou, sportujeme, tancujeme, máme hudební a herecký kroužek," řekla Lenka Kohoutová, ředitelka Domova Sulická. 

Tato komplikovaná doba je náročná nejen pro klienty, ale i pro samotné pečovatele. Ti musí neustále vymýšlet zajímavé aktivity, aby jejich svěřenci nestrádali a zároveň rozvíjeli své schopnosti a smysluplně vyplnili svůj volný čas.  

"Často sbíráme poslední kusy sil, protože v takové situaci se nacházíme už rok a mnozí jsme prošli nemocemi, děti a rodiny jsou nemocné, tak i přes to se snažíme dělat maximum pro to, aby ty jednotlivé domácnosti plánovaly podle zájmů klientů jejich činnosti. Když klienty na domácnosti baví vařit, tak se víc věnují vaření nebo pečení," řekla Lenka Kohoutová.  

Obyvatelé domova mohou realizovat své nápady v keramické dílně, truhlárně, ve svíčkárně či kuchyni. Důležité je také neustále udržovat psychickou pohodu. K tomuto účelu klienti využívají například muzikoterapii či multismyslovou relaxační místnost. 

"Zhruba 30 % našich klientů trpí určitými formami agrese a u nás na to máme takové metody, jak odstranit projevy agresivního chování. Máme také muzikoterapii, kde na to jdeme přes muziku a jdeme se vybít třeba na bicí a další nástroje," řekla Lenka Kohoutová.   

Díky tomuto přístupu se tak daří klientům překonávat tuto nelehkou dobu plnou omezení. Za tímto úspěchem však stojí hlavně osobní nasazení zaměstnanců, kteří dennodenně vykonávají mravenčí práci. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu