• Načítám...
>

Kříže na Staromáku připomínají oběti covidu

  • 22. března 2021,
  • 16:00,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Přes 24 tisíc křížů namalovaných na Staroměstském náměstí symbolizuje počet lidí, kteří zemřeli v souvislosti s onemocněním Covid - 19. Kříže se tu objevily 22. března. Tedy přesně rok od první oběti pandemie Covid - 19. Namalované zůstanou do doby, než je smyje déšť.

Reklama

Část dlažby na Staroměstském náměstí pokrylo přes 24 tisíc namalovaných křížů. Ty symbolizují počet lidí, kteří zemřeli v souvislosti s onemocněním Covid - 19. 

"My jsme se spolkem Milion chvilek pro demokracii chtěli nějak připomenout těch více než 24 tisíc zemřelých v posledním roce pandemie s tou nákazou Covid - 19. Zároveň jsme tímto chtěli upozornit na selhání vlády, že mnoho z těch lidí by zemřít nemuselo, kdyby vláda jednala odpovědně, kdyby dala prostor odborníkům a věnovala se více lidem, než vlastnímu upevňování moci a svým kšeftům," řekl Benjamin Roll, předseda a spoluzakladatel Milionu chvilek. 

"Tento tichý způsob připomínky mi přijde zcela legitimní a důstojný na rozdíl od konání hromadných demonstrací, kde se hromadně porušují vládní nařízení. Myslím si, že tohle je mnohem vhodnější cesta. V pražské koalici jsme se domluvili, že teď okamžitě nebudeme vyžadovat uvedení toho náměstí do původního stavu, tedy že nebudeme trvat na tom, aby byly dnes ty kříže smazány," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Podle slov pražského primátora zůstanou kříže namalované, dokud je nesmyje déšť. Na Staroměstském náměstí je namalovalo více než 30 dobrovolníků 22. března. Tedy přesně rok od první oběti pandemie Covid - 19. K tomuto výročí se přidal také pražský Magistrát.

"Z tohoto důvodu, protože se město rozhodlo připojit k této připomínce, se nerozsvítí Petřínská rozhledna a na Petříně zůstane tma. Tímto si chceme symbolicky připomenout zhruba těch 25 tisíc vyhaslých životů v souvislosti s covidem," řekl Zdeněk Hřib. 

Rada hlavního města se také připojila přesně v pravé poledne k minutě ticha.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu