• Načítám...
>

Odpadní vody odhalí koronavirus s předstihem

  • 30. března 2021,
  • 8:46,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Díky analýze odpadních vod můžete odhalit koronavirus dříve než klinické testy. Ve stolici se totiž koronavirus objeví dříve, než se projeví horečkou nebo dušností. Díky této metodě bychom tak mohli predikovat nárůst nemocných s předstihem.

Reklama

Pražské vodovody a kanalizace ve spolupráci s Vysokou školou chemicko - technologickou vyvinuly unikátní metodu, která odhalí nákazu koronavirem dříve než klinické testy. A to pomocí vzorků odpadních vod. Ty byly v pilotním projektu monitorovány na dvaceti místech v Praze.

"Vzorkovač se potom vytáhne z toho místa odběru a ten vzorek se sleje do připravených vzorkovnic a ty jsou v tuto chvíli dováženy na VŠCHT Praha, kde probíhá analýza," řekla Zuzana Nováková, technolog pitných vod. 

Díky projektu tak můžeme predikovat chování koronaviru, protože lidé začínají virus vylučovat ve stolici několik dní před tím, než se nákaza projeví například horečkou nebo dušností.

"Našim cílem je identifikovat ohniska nákazy, zda v daných lokalitách ten virus strmě narůstá nebo narůstá množství v odpadních vodách a to je jedním z cílů. Tím druhým cílem je samozřejmě predikovat i nějakou vlnu další nákazy, která by šla plošně celým hlavním městem a nebo třeba nějakou konkrétní částí," řekla Zuzana Nováková.

Projekt běží už od července a od té doby mají za sebou výzkumníci mnoho práce.

"My jsme v rámci roku optimalizovali metodiku, snažili jsme se správně předupravovat vzorek, abychom byli schopni stanovit virus v odpadních vodách. Za ten rok jsme se dostali tak daleko, že ho umíme kvantifikovat, umíme ho tam stanovit, kolik ho tam je a případně můžeme zjišťovat i mutace toho viru jako takového," řekla Zuzana Nováková. 

Rozšíření tohoto pilotního projektu by tak v budoucnu mohlo vést ke zkvalitnění a zjednodušení epidemiologických opatření.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu