• Načítám...
>

Mural Jiskra pomůže potřebným

  • 7. dubna 2021,
  • 15:39,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Fragmenty muralu Jiskra pomohou onkologickým pacientům a rodičům samoživitelům. Fragmenty byly vydraženy po skončení jejich výstavy v Muzeu Kampa. Sem putovaly z pražského Výstaviště.

Reklama

Své nové majitele už má deset fragmentů muralu. Ten ještě v loňském roce zdobil Křižíkovy pavilony pražského Výstaviště.

"V podstatě to vzniklo s končícím objektem Křižíkových pavilonů na pražském Výstavišti, ve kterém bude docházet k celkové rekonstrukci. My jsme měli nápad, že by ten objekt mohl posloužit i nějakému uměleckému dílu, které by mohlo být zachováno pro budoucí generace. Na tomto nápadu vznikl ten mural, ta veliká malba po celé ploše Křižíkových pavilonů. Ten byl následně při té rekonstrukci rozebrán na jednotlivé fragmenty," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy. 

Některé z nich byly uloženy a budou vystavovány při nejrůznějších příležitostech. Část z nich byla instalována také na nádvoří Muzea Kampa, kde si je mohli prohlédnout případní zájemci o jejich koupi.

"Byl jsem mile překvapen, jak byl veliký zájem o tuto drobnou výstavu. Asi to bylo dáno i tím, že jsou dnes muzea i galerie uzavřené a lidem chybí kultura, takže aspoň takto se přišli potěšit uměním na nádvoří Muzea Kampa," řekl Jiří Pospíšil, předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových. 

Vystavené fragmenty byly vydraženy v prosinci loňského roku. Vybraná částka byla rozdělena mezi dvě organizace. Jednou je Pink Bubble, která se stará o onkologicky nemocné pacienty.

"Stoprocentně v této chvíli přednost dostanou rodiny, které jsou v existenční nouzi v důsledku toho onkologického onemocnění a teď ještě navíc spojeného s covidem. Ty peníze poslouží tak 10 nebo 12 rodinám," řekla Martina Šmuková, zakladatelka NF Pink Bubble. 

Druhou organizací je Klub svobodných matek, který podporuje rodiče samoživitele.


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu