• Načítám...
>

V pražské Zoo se narodilo několik klokaních mláďat

  • 8. dubna 2021,
  • 19:15,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Celkem 40 klokanů se narodilo v pražské Zoo od roku 2004. Ti nejnovější tu spatřili světlo světa před několika týdny. Návštěvníci je mohou vidět v průchozí expozici Darwinova kráteru.

Reklama

V pražské Zoo mají důvod k oslavě. V uplynulých týdnech se tu narodilo několik klokaních mláďat.

"Právě jsme u klokanů rudých a kromě samce a tří chovných samic tady máme ještě samičku a samce, kteří už tady pobíhají a pak jedno mláďátko ještě u mámy ve vaku," řekl Ota Melichar, chovatel Zoologické zahrady hl. m. Prahy. 

Mláďata mají také klokani rudokrcí. Ti jsou v trojské zoo chováni od roku 2004.

"Ti mají momentálně ve vaku dvě mláďata, která poprvé vykoukla z vaku někdy na začátku února. Teď už můžeme hezky pozorovat, jak ta mláďata klokanů vykukují už zcela normálně, popřípadě začínají přijímat pevnou stravu a můžeme je vidět, jak mají v tlamě nebo jak si drží v končetinách nějaké stéblo trávy a snaží se ho žvýkat," řekl David Vala, chovatel Zoologické zahrady hl. m. Prahy. 

Již delší dobu pobíhají ve výběhu také mláďata klokanů horských. A jak vlastně takový klokaní porod probíhá?

"Ten klokaní porod je takový zvláštní. My jako chovatelé o něm ani nevíme, protože to mládě, když se narodí, tak se narodí jako embryo a má něco kolem 2 - 3 centimetrů. To mládě má vyvinuté akorát horní končetiny, na kterých má takové drápky, které mu pomáhají se dostat do toho vaku. Když vleze do vaku, tak se pevně přisaje na mléčný struk a tam začíná ten vývoj toho klokaního mláděte, který trvá 7 - 8 měsíců," řekl David Vala.

V dalších dnech začíná klokan pomalu vylézat ven. Ještě několik měsíců se ale drží v okolí své matky. Mláďata můžete spolu s ostatními klokany vidět v průchozí expozici Darwinova kráteru. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu