• Načítám...
>

Zastupitelé měnili Jednací řád výborů

  • 23. dubna 2021,
  • 15:18,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Výbory zastupitelstva hlavního města dosud musely jednat prezenčně a to i v době pandemie. To se teď změnilo a při výjimečných příležitostech bude moci být jednání výboru pořádané i v online formě. Změnu si na svém jednání schválili zastupitelé hlavního města.

Reklama

Jedním z bodů zastupitelstva hlavního města, nad kterým se dlouhou dobu debatovalo, byla novela Jednacího řádu výborů zastupitelstva hlavního města. Výbory, na rozdíl od zastupitelstva, komisí nebo rad, nemohly probíhat online. To se teď změní.

"Chtěli jsme umožnit pružné jednání výborů, tak aby i v této náročné situaci za použití technických prostředků a online připojení mohla jednání probíhat. Myslím si, že to zrychlí práci zastupitelstva," řekla Hana Kordová Marvanová, radní hl. m. Prahy. 

Zastupitelé hlavně diskutovali, při jakých situacích by se online jednání mohlo konat, samozřejmostí je nouzový nebo pandemický stav. Ale třeba Piráti se online jednání nebránili ani po skončení pandemie. To se nelíbilo především opozici.

"Mně přijde normální, že bychom se měli vrátit k tomu fyzickému setkávání. Chceme po lidech, aby se vrátili do práce, aby se otevřely restaurace a abychom mohli zase normálně fungovat. Takže i my máme přeci normálně začít fungovat a ne si zvyknout na ten luxus a přihlašovat se odněkud z dálky, dělat při tom něco jiného a v zásadě to jednání výboru se potom stává takovou formalitou, často to vypadává a nevidí se, kdo jak hlasoval," řekl Patrik Nacher, předseda zastupitelského klubu. 

Nakonec se většina zastupitelů shodla na tom, že o případném online jednání výborů budou rozhodovat jednotliví předsedové.

"Bude to na předsedech výboru, zda to budou využívat. Přijali jsme i úpravu, kterou požadovala opozice, aby v případě, že by toho chtěl někdo zneužít, tak by to mohl jeden člen výboru rozporovat," řekla Hana Kordová Marvanová. 

V tom případě by se výbor musel sejít prezenčně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu